Με σύμμαχο τα μακροοικονομικά νέα και κόντρα στην τάση των ξένων αγορών άλλη μια χρηματιστηριακή εβδομάδα έκλεισε θετική οδηγώντας τις εγχώριες αποτιμήσεις σε νέα υψηλά έτους.  Ο γενικός δείκτης έκλεισε με σούπερ κέρδη 3,35%, στις 1.067,87 μονάδες, επίπεδα τα οποία έχει να δει η αγορά εδώ και πέντε μήνες.

Σε εβδομαδιαία βάση τα κέρδη της αγοράς ανήλθαν σε 3,58% και σε ετήσια σε 17,62%. Καλά νέα και από τον τζίρο, που δείχνει μαζικότητα, διαμορφούμενος την Παρασκευή στα 128,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 6% στην εβδομάδα. Αν και το υψηλό της χρονιάς του Γενικού Δείκτη βρίσκεται αισθητά υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα οι κεφαλαιοποιήσεις έχουν ήδη καταγράψει μεγαλύτερη αξία λόγω των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών που ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο.

Μετά από αρκετό καιρό η χρηματιστηριακή αγορά δημιουργεί σημαντικό πλούτο, αυτονομούμενη θετικά από το εξωτερικό έχοντας την βοήθεια αναλύσεων αλλά και θετικών επίσημων δηλώσεων για την πορεία του ελληνικού προγράμματος οι οποίες πλέον εκπονούνται σε συστηματική βάση. Ακόμα και συντηρητικότεροι ή επιφυλακτικότεροι επενδυτικοί οίκοι έχουν «ξαναγράψει» για Ελλάδα η οποία έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο της επενδυτικής κοινότητας.

Όλα βέβαια τα παραπάνω μένει να αποτυπωθούν στα νούμερα. Η αγορά δεν είναι φθηνή στα τρέχοντα επίπεδα και οι αποτιμήσεις περιέχουν πολύ «μέλλον» επιβάλλοντας μια πιο προσεκτική προσέγγιση αφού η ταχύτητα ενδεχομένως που προεξοφλούνται κάποιες βελτιώσεις να μην συμβαδίσει με την γρήγορη αποτύπωση τους στους ισολογισμούς. Η πραγματική οικονομία αντιμετωπίζει δυσκολίες ρευστότητας και ακριβά επιτόκια τα οποία αποκλιμακώνονται μεν αλλά με πολύ αργό ρυθμό.

Επιπρόσθετα, όλα τα «αγαπημένα» χαρτιά των ξένων βρέθηκαν στο προσκήνιο, όπως η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, ο Μυτιληναίος,  ΜΕΤΚΑ, με μερικές από αυτές να διαπραγματεύονται ήδη σε νέα υψηλά έτους. Μέχρι τέλος του μήνα εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι τοποθετήσεις των ξένων, στο πλαίσιο της μετάταξης του Χ.Α. από τις ώριμες στις αναδυόμενες αγορές, μετά την υποβάθμιση από την Morgan Stanley. Ταυτόχρονα, όπως έχουν τονίσει κορυφαίες τραπεζικές πηγές εντός των ημερών αναμένεται σημαντική αναβάθμιση από τα τάρτα που βρίσκεται σήμερα, της Ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s.

Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς μιλώντας σε ακροατήριο επιχειρηματιών και της ομογένειας στην Ουάσινγκτον είπε ότι η πορεία της οικονομίας μπαίνει στον ίσιο δρόμο κι αυτό προκύπτει πέρα από τα δημοσιονομικά στοιχεία, από τη μείωση των αποδόσεων στα Ελληνικά ομόλογα, που πλέον διαμορφώνονται κοντά στο 9% από 11% πριν από μερικούς μήνες και πάνω από 20% πριν από δύο χρόνια. Η S&P από την πλευρά της άφησε αμετάβλητες της συστάσεις της για το αξιόχρεο της χώρας κάτι που ερμηνεύεται ότι οι ξένοι έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχει σταθεροποίηση της Ελληνικής οικονομίας.

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης, σχολιάζει πως, «η μετάβαση από την απόλυτη ανυποληψία στην μερική επενδυτική αξιοπιστία τιμολογείται μέσω των φημολογούμενων αναβαθμίσεων και αποτελεί την βασική αιτία αυτής της ανόδου. Τα υπόλοιπα είναι θέμα ρευστότητας.

Η διαφορά χρονισμού που παρατηρείται τόσο στην είσοδο όσο και στην έξοδο των επενδυτικών κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται σε μια αγορά μέσης ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας 70 εκ. ευρώ αρκεί για να συντηρηθεί ένα ράλι τιμών που στην διαδρομή βρίσκει νέους πρωταγωνιστές. Ζητούμενο παραμένει η διάχυση στην μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, τουλάχιστον στο ποιοτικό της κομμάτι, γεγονός το οποίο θα έδινε εναύσματα δραστηριοποίησης περισσότερων εγχώριων επενδυτικών κεφαλαίων».

 

Σύμφωνα με τον αναλυτή, «τεχνικά ο Γενικός Δείκτης υπερέβη και τις 1050 μονάδες διασπώντας με δύναμη την συσσώρευση του Σεπτεμβρίου. Η διόρθωση της περασμένης Τρίτης φαίνεται να πεισμάτωσε τους αγοραστές οι οποίοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους αποκτώντας απόσταση ασφαλείας από τις 980 μονάδες.

Σε ημερήσια διαγράμματα η διόρθωση αποφόρτισε την υπεραγορασμένη εικόνα και ενώ πλέον η ταλαντωτές έχουν διευρύνει τις καθοδικές τους αποκλίσεις φαινόμενο αρκετά σύνηθες σε ανοδικές αγορές. Οι τζίροι παρουσιάζουν αισθητή βελτίωση στις ανοδικές συνεδριάσεις ενώ όλοι οι κινητοί μέσοι παραμένουν σε αγοραστική φάση. Επόμενη ζώνη αντίστασης εντοπίζεται στις 1.150 μονάδες η οποία αποτελεί και το αριθμητικό υψηλό του Γενικού δείκτη για φέτος».

Ταμπλό

Κέρδη σχεδόν 8% για την Ελλάκτωρ που έκλεισε σε νέα υψηλά έτους, στα 2,65 ευρώ, με τις πληροφορίες να θέλουν άμεση επανεκκίνηση των μεγάλων έργων μέχρι τέλος του χρόνου. Κέρδη 7,26% για την Πειραιώς, με τον τραπεζικό κλάδο να ενισχύεται 4,74%, πολύ κοντά στις 160 μονάδες.  Κατά 5,47% ενισχύθηκε η Εθνική, στα 3,28 ευρώ και λιγότερο 1,55% η Alpha, στα 0,59 ευρώ. Κέρδη 3,12% για το warrant της Πειραιώς, 4,35% για της Εθνικής και 1,75% για της Alpha.

Σημαντικά κέρδη για τη Βιοχάλκο, στα 5,31 ευρώ και κέρδη 6,3%, καθώς η σχέση ανταλλαγής, σχεδόν στα 5,50 ευρώ, αρέσει στην αγορά. Πάνω από 5% κέρδη κατέγραψαν, επίσης, Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ (νέα υψηλά στα 12,90 ευρώ), Ιντραλότ και ΕΛΠΕ. Ανόδου συνέχεια για τη MIG, πάνω από 4%, εν αναμονή της έγκρισης συγχώνευσης του deal Ολυμπιακής – Aegean από την Κομισιόν. Κοντά στο 4% ενισχύθηκε ο ΟΠΑΠ, στα 9,20 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν νέα υψηλά, στα 8,18 ενισχύθηκε ο ΟΤΕ με υψηλό τα 8,25 ευρώ, νέο υψηλό για τον Τιτάνα στα 19 ευρώ και για τη ΔΕΗ στα 8,98, ενώ ελάχιστα από τα υψηλά τους έκλεισαν Jumbo και Folli Follie.

Facebook Comments