Η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank) χαμήλωσε τις εκτιμήσεις της για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και των περισσότερων αναπτυσσόμενων χωρών της Ανατολικής Ασίας το 2013 και το 2014.

Η τράπεζα αναμένει τώρα ότι η Κίνα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 7,5% φέτος και 7,7% το 2014 έναντι 8,3% και 8%, αντίστοιχα, που εκτιμούσε τον περασμένο Απρίλιο.

Για την Ανατολική Ασία προβλέπει ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 7,1% φέτος και 7,2% το 2014 έναντι 7,8% και 7,6%, αντίστοιχα, που προέβλεπε τον Απρίλιο.

«Οι αναπτυσσόμενες χώρες της Ανατολικής Ασίας αναπτύσσονται με βραδύτερο ρυθμό, καθώς η Κίνα μετατοπίζεται από το μοντέλο της οικονομίας που βασίζεται στις εξαγωγές και επικεντρώνεται στην εγχώρια ζήτηση», αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα στην επικαιροποιημένη έκθεσή της για την περιοχή της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού. «Η ανάπτυξη στις μεγαλύτερες χώρες μεσαίου εισοδήματος, περιλαμβανομένων της Ινδονησίας, της Μαλαισίας και τη Ταϊλάνδης, επίσης επιβραδύνεται λόγω χαμηλότερων επενδύσεων, χαμηλότερων διεθνών τιμών πρώτων υλών και χαμηλότερη από το αναμενόμενο αύξηση των εξαγωγών», προσθέτει η έκθεση.

Όσον αφορά στην Κίνα, η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνει ότι το μαζικό πρόγραμμα στήριξης με μεγάλες επενδύσεις, ενισχυμένο από την ταχεία πιστωτική επέκταση, έχει φτάσει στα όριά του και ότι οι πολιτικοί πρέπει να επικεντρωθούν στον περιορισμό της ταχείας πιστωτικής επέκτασης και στην πιο αυστηρή χρηματοπιστωτική εποπτεία. Η έκθεση προσθέτει ότι το χρέος των τοπικών κυβερνήσεων στην Κίνα αποτελεί μία πηγή ανησυχίας, δεδομένης της πολυπλοκότητας των οικονομικών της τοπικής αυτοδιοίκησης και τονίζει ότι αυτά πρέπει να μεταρρυθμισθούν με «σαφείς κανόνες όσον αφορά τον δανεισμό, τις επιτρεπτές πηγές δανεισμού, την εκκαθάριση του χρέους και τη δημοσιοποίηση αναλυτικών ισολογισμών των τοπικών κυβερνήσεων».

Facebook Comments