Θετικό είναι το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου εννεάμηνου του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος «Εργάνη», και διαμορφώνεται στις 165.702 νέες θέσεις εργασίας.

Από το υπουργείο Εργασίας γίνεται λόγος για μία ενθαρρυντική επίδοση, καθώς το εν λόγω επίπεδο είναι σημαντικά υψηλότερο του αντίστοιχου ισοζυγίου του πρώτου εννεάμηνου του 2012, που είχε ανέλθει στις 33.646 θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, αθροιστικά για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2013, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 802.881 θέσεις εργασίας, παρουσιάζοντας σε ετήσια βάση αύξηση κατά 25,4%.

Το ίδιο διάστημα οι αποχωρήσεις έφθασαν τις 637.179, εκ των οποίων οι 413.932 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 223.247 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Το θετικό ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων που κατέγραψε η «Εργάνη» το εννεάμηνο είναι -όπως είπε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης- «ιδιαίτερα ενθαρρυντικό» και αποτελεί «την υψηλότερη επίδοση πρώτου εννεάμηνου έτους από οποιοδήποτε αντίστοιχο καταγεγραμμένο εννεάμηνο, δηλαδή από το 2001 μέχρι σήμερα».

63.122 νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο

Αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα προκύπτει και για τον Σεπτέμβριο. Από την περασμένη εβδομάδα μάλιστα ο υπουργός Εργασίας είχε ανακοινώσει ότι τον περασμένο μήνα καταγράφηκαν 63.122 νέες θέσεις εργασίας, γεγονός που είχε αποδώσει στην επιβολή νέων αυστηρότερων προστίμων σε όσους εργοδότες απασχολούσαν αδήλωτους εργαζόμενους.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Εργάνης» που ανακοινώθηκαν σήμερα, οι αναγγελίες πρόσληψης τον Σεπτέμβριο ανήλθαν σε 165.623 (η υψηλότερη διαχρονικά επίσημα καταγεγραμμένη μηνιαία επίδοση από το 2001) και οι αποχωρήσεις σε 102.501.

Από τις 102.501 συνολικά αποχωρήσεις, οι 42.876 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 59.625 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι «το ισοζύγιο του Σεπτεμβρίου 2013 είναι αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο του Σεπτεμβρίου 2012 (το οποίο ήταν επίσης θετικό στις 2.384 θέσεις εργασίας) κατά 60.738 περισσότερες νέες θέσεις εργασίας και η επίδοση αυτή βασίζεται, κυρίως, στις νέες αναγγελίες πρόσληψης που είναι περισσότερες του περσινού Σεπτεμβρίου κατά 77.682 προσλήψεις».

«Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η θετική επίδοση του ισοζυγίου ροών του μηνός Σεπτεμβρίου 2013 είναι η μεγαλύτερη θετική επίδοση οποιουδήποτε αντίστοιχου καταγεγραμμένου μηνός Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα», συμπληρώνει.

Γ. Βρούτσης: Έπιασαν τόπο τα υψηλότερα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ποτέ

Σχολιάζοντας το θετικό ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων του Σεπτεμβρίου, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι «η απόφαση να οριστούν τα υψηλότερα πρόστιμα που έχουν ποτέ επιβληθεί για την αδήλωτη εργασία έπιασε “τόπο”».

«Είναι φανερό», πρόσθεσε, «ότι η ιστορικά υψηλότερη επίδοση του φετινού Σεπτεμβρίου, δηλαδή ένα καθαρό θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων κατά 63.122 θέσεις εργασίας οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στη συμμόρφωση των εργοδοτών και τη “μεταφορά” αδήλωτων εργαζομένων σε νόμιμες θέσεις εργασίας».

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ιδιαίτερα το ζήτημα της αξιοποίησης των νέων πληροφοριακών υποδομών του υπουργείου Εργασίας για την τόνωση της εισφοροσυλλεκτικής ικανότητας του ασφαλιστικού συστήματος, μέσω παρεμβάσεων, όπως:

• Εντατικοί και διασταυρούμενοι έλεγχοι για την ταυτοποίηση των δηλούμενων στοιχείων στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» με τα αντίστοιχα στοιχεία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων
• Διασταύρωση των πραγματικών πληρωμών στις τράπεζες με τα δηλωθέντα ποσά οφειλών στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση και άμεση επίδοση βεβαίωσης οφειλής όταν υπάρχουν διαφορές
• Επιβολή ισόποσου προστίμου – δηλαδή 10.550 ευρώ – για όσους εργοδότες δεν συμπεριλάβουν τους εργαζόμενους τους στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που κάθε μήνα υποβάλλουν στο ΙΚΑ, ακόμη και εάν έχουν ήδη δηλώσει αυτούς τους εργαζόμενους στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη»
• Υποβολή στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση – από την 1η Δεκεμβρίου – του συνόλου των εισφορών για ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή των εισφορών για κύριες συντάξεις, επικουρικές και παροχές εφάπαξ

Facebook Comments