Η κατάσταση του χρέους στην Ελλάδα φαίνεται μη βιώσιμη, όπως τονίζει ο Μάριος Μαραθεύτης, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας της Standard Chartered Bank, σε σημείωμα προς τους πελάτες της τράπεζας.

Όπως εξηγεί, αφού το ελληνικό χρέος κορυφώθηκε κοντά στο 176% του ΑΕΠ το τρέχον έτος, αναμένεται να μειωθεί στο 124% το 2020, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα τον Ιούλιο του 2013.

Αυτό, όπως σχολιάζει, συμπτωματικά, είναι κοντά στα επίπεδα που πυροδότησαν την κρίση του 2009 – 113% το 2008 και 130% το 2009.

Οι προβλέψεις αυτές δείχνουν ότι όλα θα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικα, αλλά οι όποιες προβλέψεις έχουν γίνει μέχρι στιγμής για την ελληνική οικονομία, έχουν αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξες, όπως επισημαίνει ο κ. Μαραθεύτης.

Όπως υπογραμμίζει, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης θα πρέπει σύντομα να αποφασίσουν σχετικά με ένα νέο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα, ή στην ιδανική περίπτωση μια σημαντική απομείωση του χρέους της. Αυτό συνεπάγεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και τελικά οι φορολογούμενοι στις χώρες της βόρειας Ευρώπης, θα υποστούν απώλειες, όπως καταλήγει.

 

ΕΚ

Facebook Comments