Aναβολή για τον Απρίλιο του 2014 παίρνουν οι κρίσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προειδοποιεί η Citigroup, σε νέα, σημερινή έκθεσή της.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, αποτιμώντας όλες τις τελευταίες εξελίξεις και τις δηλώσεις των αρμόδιων αξιωματούχων, καμία επίσημη απόφαση για νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν θα ληφθεί πριν τον Απρίλιο του ερχόμενου έτους.

Κατά τη Citigroup, οι συζητήσεις των Ευρωπαίων για την Ελλάδα θα διεξαχθούν σε δύο στάδια: Σε πρώτη φάση, τον Δεκέμβριο θα ληφθούν οι αποφάσεις για τον τρόπο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού της χώρας και σε δεύτερη φάση, τον Απρίλιο του 2014 θα οριστικοποιηθεί ο τρόπος της περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Όπως εξηγεί, οι καθυστερήσεις αυτές οφείλονται στην ανάγκη να υπάρξει περισσότερος χρόνος για τη συζήτηση – διαμόρφωση του προϋπολογισμού του 2014, αφού αυτός θα καθορίσει το μέγεθος του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας για τη διετία 2014 – 2015.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι απαιτούν περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των επερχόμενων νέων stress tests των τραπεζών.

“Μεγάλος ανασταλτικός παράγοντας στην κατεύθυνση λήψης καίριων αποφάσεων για την Ελλάδα είναι και ο εξής: Η Γερμανία παραμένει ακόμη χωρίς κυβέρνηση. Ο παράγοντας αυτός δεν πρέπει να αγνοηθεί ή να υποτιμηθεί”, σχολιάζουν οι αναλυτές της Citigroup.

“Ένας νέος γύρος ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους σίγουρα θα αποτελέσει καλοδεχούμενη εξέλιξη, αφού μπορεί να συμβάλλει στη μεγάλη προσπάθεια για την ανάκαμψη της Ελλάδας”, προσθέτει η αμερικανική τράπεζα.

Αλλά, όπως προειδοποιεί, η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα αυξήσει τις κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες. “Πιθανότατα θα απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια για το ελληνικό χρέος από μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους”, καταλήγει.

Facebook Comments