Εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει την πάλη της ενάντια στην ακροδεξιά Χρυσή Αυγή μέσω συλλήψεων και διώξεων, συνεχίζοντας το πρόγραμμα λιτότητας με υψηλή ανεργία, υπάρχει κίνδυνος το συγκεκριμένο κόμμα να θεωρηθεί θύμα εκείνων που οδήγησαν την Ελλάδα στο χείλος της αβύσσου, σημειώνουν, σε άρθρο τους την Πέμπτη, οι βρετανικοί Financial Times.

Στο ίδιο πολιτικό κλίμα αμφισβήτησης θεσμών και πολιτικού συστήματος, μπορεί επίσης να ενισχυθεί ο ριζοσπαστικός αριστερός ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει η εφημερίδα.

Κρούει μάλιστα τον κώδωνα σε σχέση με την πιθανή ενίσχυση δυνάμεων οι οποίες αντιτίθενται στην Ε.Ε., στο ευρώ και στους θεσμούς επερχόμενες ευρωεκλογές, η οποία, κατά τους FT, θα μπορούσε να αποτελέσει πισωγύρισμα για τις ευρωπαϊκές προσπάθειες αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης χρέους.

Η εφημερίδα καταλήγει ότι τελικώς ο εχθρός μπορεί να είναι ο εφησυχασμός, καθώς τα τέσσερα βήματα τα οποία απαιτούνται για την έξοδο από την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση έχουν ανάγκη, στην εφαρμογή τους, από τη συνεργασία όλων των επί μέρους κυβερνήσεων.

Τα τέσσερα βήματα  είναι, σύμφωνα με τους FT, η τραπεζική ενοποίηση στην Ευρωζώνη, η εξασφάλιση πιστωτικής ρευστότητας στις επιχειρήσεις των χωρών της νότιας Ευρώπης με επιτόκια παραπλήσια με εκείνα τα οποία απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις στο Βορρά, η μείωση της ανεργίας, ειδικά ανάμεσα στους νέους και η εξασφάλιση βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους της Ελλάδας και των άλλων χωρών του Νότου με αντίστοιχα προβλήματα.

Δυσκολίες και στην Πορτογαλία

Οι FT στέκονται επίσης στην πρόσφατη ήττα των κεντροδεξιών Σοσιαλδημοκρατών στην Πορτογαλία, καθώς και σε πρόσφατες αποφάσεις του ανώτατου συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας, οι οποίες «δένουν τα χέρια της πορτογαλικής κυβέρνησης» στην εφαρμογή συγκεκριμένων οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Σημειώνουν, ωστόσο, ότι στο βαθμό που οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα ξεκαθαρίσουν τους όρους με τους οποίους η Πορτογαλία θα λάβει οικονομικές ενισχύσεις μετά το τέλος του προγράμματος προσαρμογής το 2014, η πολιτική σταθερότητα στη χώρα της Ιβηρικής πιθανόν να μην τεθεί σε κίνδυνο.
 

Facebook Comments