Δεν θα υπάρξει τελική απόφαση για το αδιέξοδο των ΗΠΑ, πριν από την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs. Oπως επισημαίνει, οι τελευταίες εξελίξεις μειώνουν τον κίνδυνο που θα προέκυπτε εάν χανόταν η προθεσμία για το όριο του χρέους, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι το Κογκρέσο θα εξαντλήσει την προθεσμία πριν καταλήξει σε τελική λύση, και ίσως ξεπεράσει και την προθεσμίας της 17ης Οκτωβρίου.

Το όριο του χρέους μοιάζει όλο και περισσότερο πιθανό να ωθείται σε βραχυπρόθεσμη αύξηση, επισημαίνει η GS. Το shutdown όμως δεν αναμένεται να σταματήσει με αυτήν την αύξηση, όπως τονίζεται . Εξακολουθεί να υπάρχει κάποια αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία προς την επίλυση κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, αλλά το γεγονός ότι και τα δύο μέρη έχουν αποδεχθεί την ιδέα να βρεθεί κάποια προσωρινή έστω λύση, μειώνει τον κίνδυνο το Υπουργείο Οικονομικών να αθετήσει τις πληρωμές του.

Η ορατότητα γύρω από το ανώτατο όριο του χρέους έχει αυξηθεί μεν, όμως η αβεβαιότητα εξακολουθεί να υπάρχει, σημειώνει η τράπεζα :

( 1 ) Μια βραχυπρόθεσμη αύξηση του ορίου είναι η προτίμηση των Ρεπουμπλικανών , όχι των Δημοκρατικών , αλλά ούτε ο Λευκός Οίκος ούτε οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου έχουν δηλώσει ρητά ότι θα μπλοκάρουν  μια “καθαρή ” βραχυπρόθεσμη αύξηση .

( 2 ) Δεν είναι σαφές εάν σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής , οι Ρεπουμπλικάνοι θα ζητήσουν άλλες αλλαγές πολιτικής, περιπλέκοντας ακόμη πειρσσότερο την όλη διαδικασία.

( 3 ) Θα χρειαστεί η στήριξη των Δημοκρατικών για να περάσει το νομοσχέδιο της βραχυπρόθεσμης αύξησης, στη Γερουσία και πιθανώς στη Βουλή , και δεν είναι σαφές εάν οι Δημοκρατικοί θα υποστηρίξουν μία αύξηση του ορίου του χρέους που δεν περιλαμβάνει την επαναλειτουργία της κυβέρνησης .

Το πιο πιθανό είναι το πέρασμα ενός νομοσχεδίου το οποίο θα αναστείλει το ανώτατο όριο του χρέους για έξι εβδομάδες. Αυτό μοιάζει με αυτό που ψηφίστηκε νωρίτερα αυτό το χρόνο. Το νομοσχέδιο θα αναστείλει το όριο του χρέους μέχρι τις 22 Νοέμβρίου. Ωστόσο, σε αντίθεση με την τελευταία παράταση, στο νομοσχέδιο θα διευκρινίζεται ότι τα «έκτακτα μέτρα» που χρησιμοποιούνται για την αύξηση του ορίου του χρέους, δεν θα αναπληρώνονται. Αυτό θα σημαίνει ότι στις 22 Νοεμβρίου, η κατάσταση θα επανέλθει στην ίδια περίπου κατάσταση χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών , με 30 δισ. δολάρια ταμειακό υπόλοιπο για να κάνει τις όποιες πληρωμές.

Το shutdown λοιπόν, σύμφωνα με την Goldman, δεν είναι πιθανό να τελειώσει σύντομα. Την περασμένη εβδομάδα η GS υπολόγιζε 30% πιθανότητα το shutdown να μην τελειώσει όταν το ανώτατο όριο του χρέους αυξηθεί. Η πιθανότητα έχει αυξηθεί περαιτέρω τώρα που η Βουλή αποκλείει μια «συνεχή λύση» για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης.

Αυτό σημαίνει ότι το shutdown θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο, αν και αυτό θα παραμείνει αβέβαιο μέχρι η τελική απόφαση για την αύξηση του  ορίου του χρέους δοθεί κατά την επόμενη εβδομάδα.

Facebook Comments