Νέο πακέτο στήριξης προανήγγειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο οποίος ταυτόχρονα απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοστασίου της χώρας μας.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον, ο κ. Ντράγκι ερωτήθηκε για το πότε η Ελλάδα θα κηρύξει πτώχευση. Ο κ. Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι η χώρα έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο, τόσο στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και στο σκέλος του περιορισμού του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ενώ ταυτόχρονα σημείωσε πως το τρέχον πρόγραμμα είναι εντός στόχων και ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας συνεχίζεται κανονικά.

Όπως υπογράμμισε, το ΔΝΤ θα μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι τα τέλη του 2015, ενώ η ΕΕ θα εξετάσει μέχρι τα τέλη του έτους τη χορήγηση νέου δανείου προς την Ελλάδα.

Πρόεδρος Pimco: Η Ελλάδα χρειάζεται κούρεμα του χρέους

Η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε ομόλογα, η Pimco, τάσσεται υπέρ μιας ευρεία άφεσης του χρέους των χωρών που βρίσκονται σε κίνδυνο, σαφώς εννοείται η Ελλάδα και η Κύπρος.

“Ελλάδα και Κύπρος χρειάζονται μια άφεση χρέους. Οριστικά”.

Αυτό δηλώνει στην Süddeutsche Zeitung του Μονάχου ο Μοχάμεντ ελ Εριάν, προσθέτοντας ότι “ίσως να χρειάζεται και η Πορτογαλία απομείωση του χρέους της, ωστόσο, η κατάσταση στην χώρα αυτή δεν είναι τόσο σαφής”. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Pimco, “όσο οι χώρες έχουν τόσο υψηλό χρέος και απειλείται μία αναδιάρθρωση, οι ιδιώτες επενδυτές, τους οποίους αυτές οι χώρες χρειάζονται επειγόντως, δεν επιστρέφουν. Έτσι η κατάσταση δεν βελτιώνεται”.

“Για να μπορέσει μια χώρα σαν την Ελλάδα να αντεπεξέλθει με τις δικές της δυνάμεις, χρειάζεται ένα ποσοστό χρέους της τάξεως του 60-70% του ΑΕΠ” εκτιμά ο πρόεδρος της θυγατρικής εταιρείας του ασφαλιστικού ομίλου Allianz, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι “θα πρέπει να προκύψει ένα σημαντικό κούρεμα του χρέους”.

Όσο για το εάν θα αποχωρήσουν τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος από το ευρώ, διαβάζουμε:

“Εναπόκειται κατά κύριο λόγο στην Γερμανία και τους άλλους εταίρους να σταθμίσουν τις εναλλακτικές επιλογές με επίγνωση ότι αυτές οι χώρες πρέπει να επιστρέψουν στο μονοπάτι της ανάπτυξης. Στο δρόμο προς τα εκεί είναι κρίσιμο το ερώτημα εάν αυτές οι χώρες θα αποχωρήσουν από το ευρώ ή αν θα είναι διατεθειμένοι οι άλλοι να τις επιδοτούν στο διηνεκές.

Την απόφαση αυτή πρέπει να την λάβει η Ευρώπη, από κοινού και γρήγορα (…) Ει δυνατόν μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος μακροπρόθεσμα κανένα ιδιωτικό κεφάλαιο να μην πάει σε αυτές τις χώρες και οι φορολογούμενοι να αναλαμβάνουν σε όλο και μεγαλύτερη έκταση την ευθύνη για τα χρέη”. (Μοχάμεντ Ελ Αριάν)

Facebook Comments