Στην αντικατάσταση του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους προέβη ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ την οποία και ανακοίνωσε μέσω Twitter, σε μία ένδειξη των συγκρούσεων που μαίνονται στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης αλλά και της κακής ατμόσφαιρας που επικρατεί μετά την αποτυχία στη προσπάθεια ανάκλησης του Obamacare.

Ο κ. Πρίμπους, που πριν αναλάβει καθήκοντα προσωπάρχη υπηρετούσε ως επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, θεωρούνταν ο εκπρόσωπος της πιο έμπειρης και γραφειοκρατικά δοκιμασμένης πτέρυγας της παράταξης στην κυβέρνηση Τραμπ.

I would like to thank Reince Priebus for his service and dedication to his country. We accomplished a lot together and I am proud of him!

 

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, η αντικατάσταση του προσωπάρχη έρχεται λίγες ημέρες μετά το διορισμό του πρώην χρηματιστή Άντονι Σκαραμούτσι, εχθρού του κ. Πρίμπους, στη θέση του διευθυντή επικοινωνίας του Λευκού Οίκου. Δεν είναι ακόμα σαφές εάν η εκδίωξη του βετεράνου Ρεπουμπλικάνου αντανακλά μία ευρύτερη αλλαγή ισορροπιών στον στενό κύκλο του προέδρου.

Τις τελευταίες ημέρες ο κ. Σκαραμούτσι έχει κατηγορήσει τον κ. Πρίμπους πως βρίσκεται πίσω από τις διαρροές κυβερνητικών πληροφοριών στον Τύπο, τις οποίες καταγγέλλει σχεδόν καθημερινά ο πρόεδρος Τραμπ.

Το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα ήταν τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Σκαραμούτσι με δημοσιογράφο του περιοδικού New Yorker στις αρχές της εβδομάδας, κατά την οποία αποκάλεσε τον κ. Πρίμπους «παρανοϊκό σχιζοφρενή» και τον κατηγόρησε ότι προσπαθεί να τον υπονομεύσει με διαρροές σε μέσα ενημέρωσης. Είναι γνωστό ότι πρώην προσωπάρχης ήταν επί μήνες το εμπόδιο στο διορισμό Σκαραμούτσι στην κυβέρνηση.

Η επίμαχη συνομιλία, που δεν έχει διαψευστεί από την κυβέρνηση, είναι γεμάτη βωμολοχίες και ειρωνείες για το πρόσωπο του κ. Πρίμπους, με τον κ. Σκαραμούτσι να πιέζει τον δημοσιογράφο Ράιν Λίζα να αποκαλύψει την πηγή του υπό την απειλή ότι διαφορετικά θα απολυθεί σύσσωμη την ομάδα επικοινωνίας.

Τη θέση του προσωπάρχη αναλαμβάνει ο έως σήμερα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι, τον οποίο ο κ. Τραμπ χαρακτήρισε «αστέρι» της κυβέρνησής του. Ο πρόεδρος ευχαρίστησε τον κ. Πρίμπους, ελληνικής καταγωγής, για τις υπηρεσίες του, σημειώνοντας ότι πέτυχαν πολλά μαζί και πως είναι περήφανος για αυτόν.

Facebook Comments