Μετά τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα, στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ για το μήνα Σεπτέμβριο, η Fed θα καθυστερήσει περαιτέρω να προχωρήσει στη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, μέχρι τον Μάρτιο του 2014, σύμφωνα με την Goldman Sachs, την Morgan Stanley και την Citigroup.

Παρά το γεγονός ότι o Δεκέμβριος παραμένει μια πιθανότητα για την αρχή του tapering από την Fed, τα στοιχεία από την αγορά εργασίας καθιστούν πιο πιθανό ότι η αλλαγή πολιτικής και η σταδιακή απόσυρση των μέτρων τόνωσης, θα ξεκινήσει πολύ αργότερα, μεσά στο 2014, όπως σημειώνει η Goldman Sachs.

Aν και υπάρχει αβεβαιότητα, ο Μάρτιος είναι η πιο πιθανή ημερομηνία για την αρχή του tapering, σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις των οικονομολόγων της , όπως εξηγεί, ενώ προσθέτει ότι η επόμενη σειρά δημοσιονομικών προθεσμιών, δεν θα προκαλέσει τόση αναστάτωση στην αγορά, όσο οι πρόσφατες.

Από την πλευρά της, η Morgan Stanley εκτιμά πως η πιθανότητα για tapering τον Μάρτιο έχει αυξηθεί και αγγίζει πλέον το 50%.

Όπως επισημαίνει ο Βίκτορ Τζορτ, επικεφαλής έρευνας της αγοράς σταθερού εισοδήματος στη Morgan Stanley, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι bullish στα πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα, καθώς οι προσδοκίες για την αρχή της μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Fed έχουν μεταφερθεί προς το τέλος του α’ τριμήνου του 2014.

Η αγορά εργασίας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της Fed. Τον Δεκέμβριο του 2012, η κεντρική τράπεζα είπε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν κοντά στο μηδέν μέχρι να μειωθεί η ανεργία σε τουλάχιστον 6,5%.

Εκτός από τα αδύναμα στοιχεία της αγοράς εργασίας,  η διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης και η διαμάχη γύρω από την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, είχαν επίσης αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Το shutdown εκτιμάται ότι μειώσε το ετήσιο ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο, από 0,2%, όπως προβλέπεται από την JP Morgan, έως 0,6%, όπως προβλέπεται από την Standard and Poors.

Και οι οικονομολόγοι της Citi επίσης βλέπουν τον Μάρτιο του 2014 ως το πιο πιθανό χρονικό πλαίσιο για τη μείωση των νομισματικών μέτρων τόνωσης.

Για εκείνους τους αξιωματούχους της Fed που είδαν το ποτήρι της ανάκαμψης μισοάδειο το Σεπτέμβριο, τα χθεσινά στοιχεία από την αγορά εργασίας, μαζί με τις συνέπειες του shutdown,  θα ενισχύσoυν την επιθυμία να διατηρηθούν τα μετρα τόνωσης για πολύ περισσότερο διάστημα από ότι αρχικά αναμενόταν,και μέχρι τον Μάρτιο του 2014, σημειώνει η Citi.
 

Facebook Comments