Η Ευρώπη δεν θα θελήσει να συνεχιστεί η δύναμη του ευρώ, όπως επισημαίνει η HSBC. H όποια μικρή  ανάκαμψη έχουμε δει στην οικονομία της Ευρωζώνης, έχει οδηγηθεί από τις εξαγωγές. Με την ανεργία να αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα , η περαιτέρω ανάκαμψη των εξαγωγών θα είναι ζωτικής σημασίας για κάθε πρόσθετη επιτάχυνση στην οικονομική ανάπτυξη .

Ενώ η Fed καθυστερεί να αποσύρει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας λόγω του το φόβου των ζημιών που επιβάλλονται από τα υψηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια , οι χαράσσοντες πολιτική της Ευρωζώνης θα αρχίσουν να ανησυχούν τώρα περισσότερο, για την αδιάκοπη άνοδο του ευρώ . Η πραγματική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία (REER ) του ευρώ έχει ανατιμηθεί κατά 9 % το τελευταίο έτος .

Ευτυχώς, όπως σημειώνει η HSBC, η ΕΚΤ έχει το φάρμακο για να προσπαθήσει και να μειώσει τον πόνο που προκαλείται από το ισχυρότερο ευρώ . Οι επιλογές πολιτικής περιλαμβάνουν : 1 ) Τη χρήση ρητορικής που επηρεάζει πτωτικά το ευρώ  2 ) Ένεση επιπλέον ρευστότητας μέσω ενός νέου γύρου LTRO 3) Μείωση των επιτοκίων .

Μέχρι στιγμής , η ρητορική για το ευρώ δεν ήταν ιδιαίτερα έντονη. Αυτό μπορεί να αλλάξει στην πορεία. Επίσης, είναι πιθανό ότι ο Μάριο Ντράγκι δεν ήθελε να επηρεάσει με τη ρητορική του, το ευρώ, σε μια στιγμή που η ευρύτερη αγορά πωλούσε δολάρια για τους φόβους γύρω από το δημοσιονομικό αδιέξοδο των ΗΠΑ.

Οι πράξεις όμως μιλούν δυνατότερα από τις λέξεις , και ένας νεό γύρος LTRO ή μία μείωση των επιτοκίων θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις προσδοκίες των επιτοκίων στην αγορά . Το ευρώ έχει δείξει μια αυξανόμενη συσχέτιση με τις προσδοκίες για τα μεσοπρόθεσμα επιτόκια. Η HSBC θεωρεί πως η ΕΚΤ θα επιχειρήσει να ελιχθεί, ενισχύοντας τις προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια σύντομα, οδηγώντας έτσι, έμμεσα, στην πτώση της αξίας του ευρώ.

Facebook Comments