«Ελκυστικές» χαρακτηρίζει η Goldman Sachs τις ευρωπαϊκές αγορές σε ορίζοντα 12αμήνου, ενώ θέτει στόχο το 1,40 για το ευρώ έναντι του δολαρίου μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Τα ευρωπαϊκά νομίσματα, συμπεριλαμβανομένων της στερλίνας και του ευρώ, προσφέρουν τις καλύτερες ευκαιρίες στην αγορά συναλλάγματος μέχρι ο τέλος του έτους, λόγω της ενίσχυσης των προσδοκιών γύρω από ανάπτυξη, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs σε νέα της έκθεση.

Η βελτίωση της ανάπτυξης είναι ευρεία και το ΑΕΠ αναμένεται να σταθεροποιηθεί στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία στα τέλη του 2013. Η GS εκτιμά πως η νομισματική πολιτική στην Ευρώπη θα στηρίξει την εγχώρια ζήτηση στον πυρήνα και η ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης θα στηρίξει  τις εξαγωγές.

Δεδομένης της συνεχιζόμενης θεραπείας από την κρίση στην Ευρωζώνη, αναμένοται και περαιτέρω ανοδικές αναθεωρήσεις της ανάπτυξης, κάτι που θα συμβάλει στις ήδη ισχυρές εισροές κεφαλαίων στη περιοχή, όπως σημειώνει.

Η Goldman αναμένει το ευρώ στο 1,40 έναντι του δολαρίου στους επόμενους έξι μήνες και τη στερλίνα στο 1,69.

Όπως επισημαίνει, ενώ στις ΗΠΑ η οικονομική ανάπτυξη έχει επιταχυνθεί, αυτό δεν έχει μεταφραστεί σε δύναμη του δολαρίου, με το νόμισμα αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες καθαρες εκροές από το 1995.

Αν κοιτάξει κανείς την κατεύθυνση αυτών των εκροών κεφαλαίων, η Ευρώπη είναι σαφώς ο κύριος δικαιούχος, ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της, παραμένει σε μεγάλο πλεόνασμα.

Επιπλέον, η διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ χτύπησε την εμπιστοσύνη στο καθεστώς του δολαρίου ως νόμισμα αποθεματικών, όπως σημειώνει  η Goldman. Το 2009, οι κεντρικές τράπεζες στη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα (BRIC), είχαν αρχίσει να μειώνουν τις θέσεις τους στο δολάριο ΗΠΑ και να μετακινούνται στο ευρώ, το δολάριο Αυστραλίας και το δολάριο Καναδά, αλλά η κίνηση αυτή διακόπηκε λόγω της κρίσης της Ευρωζώνης.

Τώρα , τονίζει η GS, είναι η στιγμή να αναβιώσουμε το παλιό σχέδιο του 2009, με πωλήσεις του δολαρίου των ΗΠΑ και αγορά του ευρώ, σε μια στιγμή που οι προοπτικές για την ευρωζώνη βελτιώνονται.

Επιπλέον, η πολιτική ένταση στην Ευρώπη έχει επίσης μειωθεί και θέματα όπως η τραπεζική κρίση στην Κύπρο και οι ιταλικές εκλογές, έχουν δώσει τη θέση τους σε μεγαλύτερη σταθερότητα, ενώ η πρόοδος σε σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, βοηθά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της αγοράς, είπε .

Σε ό,τι αφορά τις μετοχές, η Goldman είναι ουδέτερη για την Ευρώπη σε ορίζοντα τριμήνου, αλλά δηλώνει overweight σε ορίζοντα 12αμήνου.

Οι κίνδυνοι γύρω από την Ευρώπη έχουν μειωθεί, και παρόλο που οι αγορές έχουν υπεραποδόσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, παραμένει «πολύ ελκυστική» στους επόμενους 12 μήνες όπως σημειώνει, ενώ προσθέτει πως αν και τα περιθώρια κερδών έχουν δει μια σημαντική πτώση, από το δεύτερο τρίμηνο άρχισαν να αυξάνονται, και η ανάκαμψη αυτή – που θα συνεχιστεί – θα οδηγήσει υψηλότερα την κερδοφορία των εταιρειών αλλά και τις αποδόσεις των αγορών, στην Ευρώπη.
 

Facebook Comments