Οι επενδύσεις στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, απασχολούν όλο και περισσότερο τον αμερικάνικο παράγοντα και όπως φαίνεται σε σχετική έκθεση της JP Morgan προχωρά σε μία πολύ εμπεριστατωμένη ανάλυση για τις συνθήκες, που διαμορφώνονται στην Ευρωζώνη.

Η συγκεκριμένη ανάλυση με ημερομηνία έκδοσης 24 Οκτωβρίου, αναφέρει ότι η Ευρώπη μπορεί να έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση χρέους και τις ανάγκες χωρών-μελών, αλλά και τραπεζών, από την άλλη πλευρά, όμως, δεν έχει δώσει απάντηση στην ανάπτυξη και στην αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά και των κοινωνικών προβλημάτων, που έχουν αναδειχθεί στις χώρες της περιφέρειας.

Ειδικά για την Ελλάδα, προχωράει σε κάποιες θετικές διαπιστώσεις, όπως το ότι έχει καλύψει το 100% της πορείας για τη δημοσιονομική προσαρμογή, το οποίο πιστώνεται μόνο η Γερμανία και η Ιταλία από τις υπόλοιπες χώρες. Αντίθετα, η Γαλλία βρίσκεται μόλις στο 70%, η Ισπανία στο 51%, η Ολλανδία στο 58%, το Βέλγιο στο 47%, η Αυστρία στο 41%,  η Φινλανδία στο 50%, η Ιρλανδία στο 31% και η Πορτογαλία στο 63%.

Οσον αφορά στην επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, η Ελλάδα έχει καλύψει υψηλό ποσοστό σχετικά σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, που αξιολογείται στο 64% έναντι 69% του Βελγίου, 74% της Ιταλίας, 85% της Αυστρίας, και 100% της Γερμανίας. Ολες οι υπόλοιπες βρίσκονται χαμηλότερα.

Σε σχέση με τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, η Ελλάδα έχει καλύψει ένα πολύ μεγάλο μέρος των προϋποθέσεων, όπως και οι υπόλοιπες χώρες.

Η ανταγωνιστικότητα αφήνει την Ελλάδα στην τελευταία θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.

Στη συγκεκριμένη ανάλυση, η JP Morgan επιμένει ότι θα υπάρξουν διευθετήσεις των χρεών των χωρών, που βρέθηκαν εντός προγραμμάτων μνημονίων, και επαναλαμβάνει ότι οι πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για την περίοδο 2015-2016 θα καλυφθούν από μία προληπτική γραμμή από τον ESM και όχι από ένα νέο πρόγραμμα.

Ενα άλλο στοιχείο που λαμβάνει υπόψη της η ανάλυση είναι οι πολιτικές επιπτώσεις εξαιτίας της κοινωνικής δοκιμασίας από τα προγράμματα που εφαρμόζονται. Προβλέπει, λοιπόν, ότι τα λεγόμενα μη συστημικά κόμματα θα αρχίσουν να χάνουν έδαφος μετά το 2015 στις χώρες της περιφέρειας, κάτι που αναμένεται να συμβεί και στην Ελλάδα.

Μετά τις παρεμβάσεις στο εργασιακό πλαίσιο, η Ελλάδα μαζί με Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία, έχει υποστεί μία υποτίμηση, όπου η πραγματική της αγοραστική της δύναμη έχει επιστρέψει στα επίπεδα που υπήρχαν κατά την έναρξη της νομισματικής ένωσης. Κατά συνέπεια, η ανατίμηση, που υπήρχε, έχει μηδενιστεί και από αυτή την πλευρά η ανταγωνιστικότητα ενισχύθηκε.

Οπως αναφέρει η JP Morgan, το πρώτο μέρος του δράματος για την Ευρωζώνη έχει ολοκληρωθεί, υπογραμμίζοντας, όμως, δύο βασικές αδυναμίες στο αρχικό πλαίσιο. Πρώτον, μία ανεπαρκή εποπτεία για να ελεγχθούν τα ελλείμματα των κρατών-μελών, οι τράπεζες και τα εξωτερικά ισοζύγια, και δεύτερον, η απουσία του οποιουδήποτε μηχανισμού ελέγχου για να προληφθεί η κρίση.

Η JP Morgan προβλέπει για το 2013 ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί στο 0,4% και στο 1,5% το 2014.

Facebook Comments