Ήπιες διακυμάνσεις και χαμηλός τζίρος επικρατούν στη συνεδρίαση της Παρασκευής, που είναι και η πρώτη συνεδρίαση του μήνα στο Χ.Α. Ο γενικός δείκτης αν και βρέθηκε πάλι μιαν ανάσα πριν από τις 1.200 μονάδες, υποχωρεί οριακά στις 1.184 μονάδες, με ενδιαφέρον στοιχείο για σήμερα τον χαμηλό τζίρο. Που σημαίνει, κατά την αγορά, είτε ότι οι επενδυτές παραμένουν στις θέσεις τους, είτε περιμένουν καταλύτες για να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους.

Σε μεγάλη μερίδα αναλυτών πάντως, επικρατεί η άποψη περί κερδοσκοπικού παιχνιδιού με αιχμή τις αλλαγές στον δείκτη της Morgan Stanley, ειδικά ως προς το ποιες μετοχές θα συνθέτουν τη διάρθρωσή του. Νεώτερα επ’ αυτού πάντως, αναμένεται να υπάρξουν την επόμενη εβδομάδα. Η κρατούσα άποψη στην αγορά είναι ότι δεδομένων των υψηλών αποτιμήσεων, «κερδισμένοι» θα βγουν σε βάθος χρόνου, όσοι επενδυτές επιλέγουν την μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Πρόκειται για ένα διάστημα μέχρι πέντε ετών, το οποίο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή των εισηγμένων στη κερδοφορία.

Οι βραχυπρόθεσμες επενδύσεις δεν ευνοούνται λόγω αλλαγής της φύσης και της ποιότητας των funds που επενδύουν. Τα οποία έχουν θέσει stock pickings στην άνοδο και stop losses στην πτώση της αγοράς, ενώ είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε μια σειρά από αρνητικές ειδήσεις. Όπως για παράδειγμα, το ενδεχόμενο να μην έρθει την Τρίτη η τρόικα στην Αθήνα, φήμη που κυκλοφόρησε χθες κι αν δεν διαψευδόταν από τους πολιτικούς προϊσταμένους των δανειστών, η ζημιά στην αγορά θα μπορούσε να είναι μεγάλη, ανοίγοντας έναν ακόμα κύκλο εσωστρέφειας.

Οι συναλλαγές διαμορφώνονται λίγο πάνω από τα 25 εκατ. ευρώ και η στήριξη της αγοράς εντοπίζεται και πάλι στην περιοχή των 1.150 μονάδων. Αυτό όμως, δεν αποτελεί εμπόδιο για μεμονωμένα χαρτιά, όπως ο Μυτιληναίος, που έχουν καθαρές εισροές, οδηγώντας σε νέα υψηλά έτους.

Κέρδη για τον ΟΠΑΠ, στα 9,30 ευρώ, κοντά στα 2 ευρώ η Ιντραλότ, θετικό πρόσημο, αλλά με μικρά κέρδη για την Εθνική. Στον αντίποδα, τάση διόρθωσης και μάλιστα άγαρμπης, στην Βιοχάλκο με πτώση πάνω από 6,8%, πωλητές, επίσης, έχουν βγει στην Ελλάκτωρ,  η ΔΕΗ πέρασε στο «κόκκινο» και από τα 11 ευρώ υποχωρεί στα 10,78, απώλειες στα ΕΛΠΕ, την Motor Oil, τον Τιτάνα, την Coca Cola και την Τέρνα Ενεργειακή.

Facebook Comments