Ερευνητές από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Οχάιο συνέδεσαν 293 φοιτητές με μια συσκευή ανίχνευσης ψεύδους και τους ρώτησαν σχετικά με τη στερεότυπη συμπεριφορά των δύο φύλων. Οι φοιτητές απάντησαν ειλικρινά σχεδόν σε όλες τις ερωτήσεις, εκτός από αυτές που είχαν σχέση με το σεξ.
Οι ερευνητές ερμήνευσαν αυτήν την τάση σαν μια προσπάθεια να ανταποκριθούν στα κοινωνικά πρότυπα της σεξουαλικότητας.
Οι φοιτητές απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με συμπεριφορές που χαρακτήριζαν τυπικά είτε τους άνδρες (π.χ. βρώμικα ρούχα) είτε τις γυναίκες (π.χ. ποίηση). Οι μισοί φοιτητές συνδέθηκαν με τον ανιχνευτή ψεύδους πριν απαντήσουν στις ερωτήσεις και οι άλλοι μισοί όταν συμπλήρωναν το ερωτηματολόγιο.
Παραδέχθηκαν ότι κοροϊδεύουν τους άλλους και ότι λένε ψέματα για το βάρος τους, όμως όταν ρωτήθηκαν για τον αριθμό των ερωτικών τους συντρόφων, οι άνδρες που δεν ήταν συνδεδεμένοι με τον ανιχνευτή δήλωσαν μεγαλύτερο αριθμό ερωτικών συντρόφων ενώ οι γυναίκες μικρότερο.
«Η σεξουαλικότητα είναι ένα πεδίο που μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα εάν δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στα πρότυπα που χαρακτηρίζουν τα δύο φύλα», δηλώνει ο Τέρι Φίσερ, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.
«Μπορεί να μοιάζει ακίνδυνο, όμως όταν λέμε ψέματα στο γιατρό ή το σύντροφό μας για ένα τέτοιο ζήτημα, αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης και εξάπλωσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.»
Facebook Comments