Παρά τις πολλές αντιξοότητες, οι αγορές, και ειδικά αυτές των ΗΠΑ, αποδείχθηκαν ιδιαίτερα  ανθεκτικές το 2013, όπως σημειώνει η Credit Suisse σε σημείωμα προς τους πελάτες της, τονίζοντας πως αν και υπάρχει το ενδεχόμενο μικρής οπισθοχώρησης στο επόμενο διάστημα, θα χρειαστεί να συμβεί κάτι πολύ σημαντικό για να έλθει κάποια «σοβαρή» διόρθωση, άνω του 10%.

Όπως σημειώνει, για να συμβεί ένα έντονο sell-off στις αγορές, θα πρέπει να συμβεί και ένα από τα ακόλουθα τέσσερα γεγονότα :

  • Να υπάρξει ένα σαφές νομισματικό σοκ με αύξηση των επιτοκίων. Αυτό είναι πιθανό να συμβεί μετά τα μέσα του 2015.
  • Οι μετοχές γίνουν σαφώς ακριβότερες σε σχέση με τα ομόλογα,  δηλαδή η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ αυξηθεί πάνω από το 3,5%.  
  • Οι δείκτες διάθεσης επενδυτικού ρίσκου «χτύπησουν» υπερβολικά υψηλά επίπεδα

    Ένα παγκόσμιο μακροοικονομικό σοκ, όπως μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση στην Κίνα ή πολιτικές κρίσεις στην περιφερειακή Ευρώπη.

Προς το παρόν, και απουσία οποιουδήποτε από τους παραπάνω παράγοντες, η Credit Suisse παραμένει overweight στις παγκόσμιες μετοχές, με στόχο τις 1.900 μονάδες για τον δείκτη S&P 500 στα τέλη του 2014.

Πάντως, καθώς οι δείκτες έχουν ήδη ξεπεράσει τους στόχους που έχει θέσει η τράπεζα για τα τέλη του 2013, σημειώνει πως υπάρχει περίπτωση μίας ήπιας οπισθοχώρησης στο βραχυπρόθεσμο διάστημα. Όπως προσθέτει, υπάρχουν κάποιες ενδίξεις που… μυρίζουν ρευστοποιήσεις προσεχώς, όπως κάποιοι από τους τακτικούς δείκτες της Credit Suisse που ηδη σηματοδοτούν προσοχή, όπως η πιθανότητα η Fed να προχωρήσει στο tapering νωρίτερα από το αναμενόμενο και έντος του 2013, και το ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία δεν φαίνεται να έχουν ανακάμψει από την πτώση του Σεπτεμβρίου. 

Όπως τονίζει, υπάρχει λοιπόν πιθανότητα μικρής οπισθοχώρησης των αγορών στο προσεχές διάστημα, αλλά δεν αναμένεται κάποια μεγάλη διόρθωση, και στους επόμενους 6 με 12 μήνες οι μετοχές θα κινηθούν σημαντικά υψηλότερα, για αυτό και διατηρεί την overweight στάση της.
 

Facebook Comments