Τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά που πλέον διορθώνει αισθητά από τα υψηλά των 1.202 μονάδων. Ο γενικός δείκτης αν και βρέθηκε στα χαμηλά ημέρας των 1.134 μονάδων, έκλεισε με απώλειες 2,10%, λίγο πιο ψηλά, στις 1.138 μονάδες και με τι συναλλαγές στα 92 εκατ. ευρώ, αυξημένες σε σχέση με χθες, που σημαίνει ότι γενικεύεται η τάση κατοχύρωσης ρευστότητας, αλλά και κερδών έπειτα από ένα τετράμηνο αδιάκοπης ανόδου με κέρδη σχεδόν 40%.

Οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, λίγο πριν από τις ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών της Morgan Stanley, κυρίως ως προς το ζήτημα των μετοχών που θα τους διαρθρώνουν, ενόψει της μετάταξης του Χ.Α. στα αναδυόμενα χρηματιστήρια. Ταυτόχρονα, οι επενδυτές κρατούν μικρό καλάθι, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού μόλις ξεκίνησαν.

Επίσης, οι ξένοι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων αναφέρουν ότι στο τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου και στο πρώτο του Ιανουαρίου που δίνεται το «πράσινο φως» για την εξάσκηση των warrants από τους κατόχους τους, δεν είναι βέβαιο ότι η συμμετοχή θα είναι μεγάλη. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα επιθυμούσε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή, αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο, εξαιτίας των σημαντικών κεφαλαίων που θα πρέπει να καταβληθούν για την εξάσκησή τους. Αυτό, όταν τόσο οι ξένοι, όσο και τα εγχώρια ισχυρά χαρτοφυλάκια θα μπορούσαν να κρατήσουν τη ρευστότητα αυτή για μελλοντικές κινήσεις, δεδομένων των εκτιμήσεων για καλή πορεία της αγοράς μεσοπρόθεσμα.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η διόρθωση είναι φυσιολογική με την πρώτη στήριξη να εντοπίζεται στις 1.120 μονάδες και αμέσως μετά στις 1.070 μονάδες. Οι συναλλαγές διαμορφώνονται σχεδόν μία ώρα πριν από το κλείσιμο στα 70 εκατ. ευρώ.

Τεχνική ανάλυση

Με καθοδικές βλέψεις προς το πρώτη βραχυχρόνια ζώνη στήριξης των 1.155 με 1.140 μονάδων κινείται ο Γενικός Δείκτης έχοντας δηλώσει από την περασμένη εβδομάδα  έμπρακτη αδυναμία ανοδικής διάσπασης της περιοχής αντίστασης των 1.200 μονάδων. Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η «επιβίωση» ή μη της υπάρχουσας  πλάγιας σταθεροποιητικής  κίνησης, που πραγματοποιεί ο δείκτης μέσα στο μικρό ποσοστιαίο εύρος διακύμανσης του 5% έχοντας όμως αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους  να έχουν ήδη απολέσει από τα υψηλά τους έως και -19% (ΠΕΙΡ:-19%, ΕΤΕ:-17%, ΟΤΕ:-11%, ΔΕΗ:-12%, ΟΠΑΠ:-11%).

Όπως γράφει ο κ. Απ. Μάνθος, υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης της Δυναμικη ΑΧΕΠΕΥ, πιθανή καθοδική καταστρατήγηση των 1.140 μονάδων θα ανοίξει την  όρεξη των πωλητών για τη τεχνική διείσδυση του δείκτη μέσα στο σημαντικό «μαξιλάρι» στήριξης των 1.120 με 1.100 μονάδων. Άλλωστε έχει επισημανθεί η ύπαρξη υπεραισιοδοξίας  και μετοχικής υπερκοστολόγησης κάποιων δεικτοβαρών εταιρειών  δίχως  την απαιτούμενη στήριξη  από τα αναμενόμενα οικονομικά τους  στοιχεία των ετών του 2013 και 2014  παρά μόνο από την εισοδό τους ή μη στους δείκτες του MSCI.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, «με μια  ανάλογη – σε τεχνική αντιπαράθεση  –  ζώνη στήριξης των 385 με 380 μονάδων βρίσκεται  ήδη αντιμέτωπος ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE ASE 25 ανοίγοντας εμφανή τεχνική συζήτηση για τη μετέπειτα κυματική βραχυχρόνια πτωτική κίνηση προς το επίπεδο στήριξης των  375 με 365 μονάδων. Επίπεδο το οποίο εάν διερραγεί καθοδικά θα μας προϊδεάσει για την εκτέλεση μιας γρήγορης  εκτόνωσης προς το ισχυρό όριο στήριξης των 350 μονάδων. Από απόψεως διαγραμματικής ανάλυσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα προκαλέσει η καθοδική ή μη διάσπαση της ανοδικής γραμμής τάσης, που ενώνει τους δύο πυθμένες  του Αυγούστου και του Οκτωβρίου, στις 377 μονάδες, καθώς θα καθορίσει την ποιότητα των καθοδικών  καυσίμων για την εκδήλωση της μετέπειτα πτωτικής κίνησης».

Ταμπλό

H εικόνα στις τραπεζικές μετοχές ήταν μικτή, με την Eurobank να ξεχωρίζει ανοδικά με κέρδη 4,29% μετά την είδηση για το ενδιαφέρον των ξένων funds για συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Η Εθνική έκλεισε με απώλειες τελικά 0,24%, η Alpha Bank κατέγραψε πτώση 0,46% και η Πειραιώς υποχώρησε 4%.

Στα μη τραπεζικά blue chips του δείκτη FTSE Large Cap τη μεγαλύτερη πίεση δέχθηκαν οι Coca Cola 3,06%, Bιοχάλκο -2,56%, ΔΕΗ 3,50%, ΟΛΠ -1,61%, Μοτορ Οιλ -3,76%, Μέτκα -2,22%, ΕΛΠΕ -2,21%, ΕΥΔΑΠ -1,27%, ΕΧΑΕ -2,67%. Απώλειες 5% για την Ιντραλότ, στο 1,90 ευρώ και 4% για τον ΟΤΕ.

ΧΣ

Facebook Comments