Τις προσεχείς δύο εβδομάδες – αρχής γενομένης από την τρέχουσα – κρίνεται η τύχη των, κατά 30%, μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ενώ ξαφνικά ανέκυψε και θέμα ΦΠΑ στην εστίαση.

Τα εν λόγω δύο, κορυφαία και ζωτικής σημασίας θέματα τέθηκαν ήδη από την Τρόικα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο ωστόσο ελπίζει, ότι τελικά θα πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών, να μην επιμείνουν στις θέσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Τρόικα έθεσε το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, στη βάση ότι αυτή η διαφοροποίηση από τα ισχύοντα στην υπόλοιπη χώρα, προκαλεί …στρεβλώσεις στην οικονομία.
Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πιστεύουν ότι από τη στιγμή που το θέμα δεν τίθεται στη βάση είσπραξης εσόδων, υπάρχουν ικανά περιθώρια και ισχυρά επιχειρήματα ώστε να πεισθούν οι τροϊκανοί να μην επιμείνουν στις θέσεις τους.

Σε ό,τι αφορά την επαναφορά των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση στο προ της μείωσης κατά 10 μονάδες καθεστώς, οι τροϊκανοί θέτουν θέμα διότι πιστεύουν ότι το μέτρο δεν απέδωσε και συγκεκριμένα, ότι ούτε οι τιμές μειώθηκαν, ούτε οι καταναλωτές ωφελήθηκαν, ενώ ταυτόχρονα τα έσοδα μειώθηκαν.

Ωστόσο, ολοκληρωμένα στοιχεία από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση υπάρχουν μόνο για τον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου κι έτσι η κυβέρνηση θα ζητήσει κατά τη διαπραγμάτευση παράταση μέχρι να υπάρξουν στοιχεία για περισσότερους μήνες – και πιστεύεται ότι και σ αυτό το θέμα η Τρόικα δεν θα επιμείνει.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, το προσεχές 15νθήμερο χαρακτηρίζεται ως κρίσιμο και καθοριστικό για δύο ζωτικής σημασίας ζητήματα.

Facebook Comments