Η ΕΚΤ δέχεται αυξανόμενη πίεση το τελευταίο διάστημα να ανταποκριθεί στην αιφνίδια πτώση του πληθωρισμού και στο ισχυρότερο ευρώ. Την ίδια στιγμή, η μείωση των επιτοκίων δεν είναι και η πλέον κατάλληλη αντίδραση, όπως επισημαίνει η Crédit Agricole.

Ο πληθωρισμός και η ανεργία αποτελούν δείκτες με χρονική  υστέρηση σε ότι αφορά την απεικόνιση της κατάστασης της οικονομίας. Και επιπλεόν, μία μείωση των επιτοκίων από μόνη της, θα κάνει ελάχιστα για να αποδυναμώσει το ευρώ.

Σε γενικές γραμμές, όπως τονίζει η Crédit Agricole, δεν αναμένεται η ΕΚΤ να δράσει αυτή την εβδομάδα, αν και μία λεκτική παρέμβαση- μήνυμα από τον Μάριο Ντράγκι, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η τράπεζα εμμένει στην άποψή της ότι το forward guidance σύντομα θα ενισχυθεί . Η προτίμησή της σε ότι αφορά την αντίδραση πολιτικής από την ΕΚΤ, εξακολουθεί να είναι ένας νέος γύρος LTRO τελικά και στην περίπτωση αυτή, η μείωση των επιτοκίων θα ενισχύσει το μήνυμα .

Πολλά άλλα μέτρα ρευστότητας θα μπορούσαν να αγοράσουν περισσότερο χρόνο για την ΕΚΤ , και συγκεκριμένα η επέκταση της πολιτικής πλήρους κατανομής στο 2015, η μείωση στις απαιτήσεις των αποθεματικών, κτλ.

Μόνο σε ένα δυσμενές σενάριο της αύξησης των κινδύνων αποπληθωρισμού θα μπορούσε η ΕΚΤ να εξετάσει σοβαρά πιο ριζοσπαστικά μέτρα , όπως τονίζει η C.A , συμπεριλαμβανομένoυ του αρνητικού επιτοκίου καταθέσεων , ή άμεσες αγορές περιουσιακών στοιχείων .

Σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 7 Νοεμβρίου, οι αγορές θα ψάξουν  για:

1) Ενδείξεις ότι η ΕΚΤ είναι πιο κοντά στη μείωση των επιτοκίων

2) Ενδείξεις ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων ή / και LTRO / QE , σύντομα , όπως σημειώνει η Citi.

Σύμφωνα με τον κεντρικό σενάριο της Citi, δεν θα υπάρξει μείωση των επιτοκίων. Ο Μάριο Ντράγκι θα σηματοδοτήσει την προθυμία να μειώσει τα επιτόκια σύντομα, για την αντιμετώπιση του επίμονου αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη και της ανθεκτικότητας του ευρώ . Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ θα μπορούσε επιπλέον να αναφέρει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο εξετάζει ένα ευρύ φάσμα επιλογών συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων.

Σύμφωνα με το ακραίο σενάριο της Citi, θα υπάρξει μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η οποία  ενδεχομένως θα συνοδεύεται από μηνύματα που θα υποδηλώνουν προσεχή μείωση των επιτοκίων καταθέσεων , έναν νέο γύρο LTRO ή ακόμα και ποσοτική χαλάρωση (QE), κάτι που θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα στο ευρώ.
 

Facebook Comments