Ομιλία πρόσκληση σε όλες τις παραγωγικές μονάδες του τόπου, πολιτική ηγεσία, επιχειρηματίες τράπεζες παραγωγικές τάξεις να προσδώσουν στην έννοια της ανάταξης και επανεκκίνησης οικονομίας ένα ουσιαστικό και βιώσιμο περιεχόμενο απαλλαγμένο από τις παθογένειες του παρελθόντος χωρίς πισωγυρίσματα στην προσπάθειά τους, απηύθηνε ο κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Λάρισα, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί η διοίκηση της ΕΤΕ ανά την Ελλάδα.

Ο κ. Τουρκολιάς αναφέρθηκε στο χρέος των πιστωτικών ιδρυμάτων και κυρίως της Εθνικής να εξασφαλίσει τη βέλτιστη χρήση των περιορισμένων ακόμη πόρων ρευστότητας σε όσους αναλάβουν την αναπτυξιακή διαδικασία, όπως επίσης και σε αυτούς που εξαιτίας συγκυριακών και μόνον παραγόντων έχουν περιέλθει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση.

Στην ομιλία του ο διευθύνων της ΕΤΕ σημείωσε πως η περίοδος που διανύουμε είναι καθοριστική για την περαιτέρω πορεία της οικονομίας. Η αξιοσημείωτη πρόοδος στη δημοσιονομική σταθεροποίηση συνοδεύεται, όπως είπε, από συνεχή βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας που αντανακλάται στη θετική ανταπόκριση των αγορών που ενισχύεται. Η οικονομική δραστηριότητα παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης και υποστηρίζεται από εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας. Είναι θέμα χρόνου είπε, αυτές οι τάσεις να μετουσιωθούν σε γενικότερη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, αμβλύνοντας τις επώδυνες κοινωνικές επιπτώσεις και την αύξηση της ανισότητας λόγω της κρίσης. Τα επιτεύγματα σε όρους οικονομικής προσαρμογής είναι αξιόλογα αλλά με μεγάλο κοινωνικό τίμημα, παρατήρησε. Ο κ. Τουρκολιάς αναφέρθηκε στις προβλέψεις της Κομισιόν για αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα και θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2014 κατά 0,6%.

Είναι απολύτως συμβατό με το συμφέρον των εταίρων και βασικών δανειστών μας, να επανέλθει στις αγορές η ελληνική οικονομία βασισμένη σε γερά θεμέλια, απαλλαγμένη από επείγοντα προγράμματα προσαρμογής και μακροχρόνια μνημόνια χρηματοδότησης, τόνισε. Εθνική υπόθεση χαρακτήρισε ο κ. Τουρκολιάς την ανάγκη να γίνει συνείδηση η εξυγίανση της οικονομίας και η εξασφάλιση διατηρήσιμης αναπτυξιακής δυναμικής.

«Δεν πρέπει να υποκύψουμε στον πειρασμό εύκολων λύσεων, αναβολών ή πρόχειρων εφήμερων συνταγών», τόνισε, καλώντας όλους να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης και να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια. Υποσχέθηκε πιο ενεργή στήριξη από πλευράς ΕΤΕ στους υγιείς και καινοτόμους παραγωγούς και επιχειρηματίες τα προσεχή έτη.

Εξέφρασε τέλος την πεποίθησή του ότι η ελληνική οικονομία είναι πολύ κοντά στο σημείο για την ανάκαμψή της.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Γ. Ζανιάς σε δείπνο επιχειρηματιών αναφέρθηκε στο νέο ξεκίνημα της ΕΤΕ μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίησή της, καθιστώντας την έτοιμη να διαδραματίσει ρόλο σημαντικό στην ανάπτυξη της χώρας. Ο κ. Ζανιάς αναφέρθηκε στο γύρισμα της οικονομίας που επιβεβαιώνεται από τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Ζανιάς επισήμανε τη σημασία που έχει η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και σημείωσε πως η μεταβολή της οικονομικής δραστηριότητας από του χρόνου θα αποκτήσει θετικό πρόσημο.

Τόνισε πως οι συνθήκες ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας βελτιώνονται και πως το οικονομικό κλίμα βρίσκεται στα καλύτερα επίπεδα των τελευταίων ετών, ενώ η χώρα αποκτά μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην απορρόφηση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Ο κ. Ζανιάς αναφέρθηκε στα προαπαιτούμενα για μία νέα πορεία της χώρας και σημείωσε πως αυτά είναι η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, αλλά και η συνεχής και αποτελεσματική εισαγωγή εκείνων των διαρθρωτικών αλλαγών που διώχνουν οριστικά τις δομές εκείνες που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση.

Τα πιστωτικά ιδρύματα και κυρίως η Εθνική πρέπει να κάνουν βέλτιστη χρήση των περιορισμένων ακόμη πόρων, σημειώνει η διοίκηση της ΕΤΕ

Facebook Comments