Πότε θα ανοίξει η εφαρμογή του ΤΑΧΙΣ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων δεν το γνωρίζουμε.

Από το Υπουργείο Οικονομικών μιλούν για πριν λίγο ή μετά από το Πάσχα. Το μόνο που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι έχουμε δύο μήνες καθυστέρηση από την ημερομηνία έναρξης και ότι οι φορολογικές δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν έως και την 30.06.2015.

Κατά τα άλλα, οι φετινές φορολογικές δηλώσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά με τον ίδιο τρόπο που ίσχυε και πέρσι. Σκοπός αυτών των γραμμών είναι να παρουσιαστούν οι σημαντικότερες αλλαγές που έχουν επέλθει από την περσινή φορολογική δήλωση λόγω της εφαρμογής του νόμου 4172/2013 που θα είναι η πρώτη φορά όπου βάση αυτού θα υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις και θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά .

ΜΕΡΟΣ 1:

  1. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΝΟΙΚΙΑ

Τα εισοδήματα από ενοίκια εξακολουθούν να μην προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα του φορολογουμένου και φορολογούνται με ξεχωριστή κλίμακα. Η αλλαγή είναι ότι αυξήθηκε ο πρώτος συντελεστής φορολογίας από 10% στο 11% για ενοίκια έως και 12.000€. παράλληλα καταργήθηκε ο συμπληρωματικός φόρος που επιβαλλόταν 1,5% και 3% ανάλογα με το εμβαδόν και το είδος του ακινήτου. Με αυτές τις αλλαγές μειώνεται κατά 0,5% ο φόρος για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000€ ενώ υπάρχει μείωση από 1,5% έως 3% για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000€.

       2. ΑΓΡΟΤΕΣ

Από την 01.01.2014 οι αγρότες δεν φορολογούνται πια με τον αντικειμενικό προσδιορισμό του καθαρού γεωργικού εισοδήματος. Αυτός ο τρόπος φορολόγησης καταργήθηκε, τώρα οι αγρότες θα φορολογηθούν με λογιστικό τρόπο. Δηλαδή από τα ακαθάριστα έσοδα της χρήσης θα αφαιρεθούν οι παραγωγικές δαπάνες που πραγματοποίησαν και η διαφορά θα αποτελεί τα καθαρά κέρδη του αγρότη.

Στα κέρδη αυτά θα υπολογιστεί φόρος με συντελεστή το 50% του φόρου με τον οποίο φορολογούνται ελεύθερα επαγγέλματα, έμποροι κ.τ.λ. δηλαδή 13% από το πρώτο ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014 οι αγρότες φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών συνταξιούχων με αφορολόγητο 9.550€.

        3. ΤΟΚΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Όπως είναι γνωστό όσοι έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό υποχρεούνταν να υποβάλουν ειδική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και να πληρώσουν φόρο 15% επί των τόκων.

Από την φετινή χρονιά στο έντυπο Ε1 θα υπάρχει ειδικός κωδικούς όπου θα δηλώνονται οι τόκοι καταθέσεων εξωτερικού με βάση την βεβαίωση από την τράπεζα του εξωτερικού και ο φόρος θα πληρώνεται με την εκκαθάριση της δήλωσης.

 

Αναμείνατε τις επόμενες αλλαγές – οδηγίες……

Facebook Comments