Μετά από μία καταιγιστική εβδομάδα με μεγάλο κερδισμένο το δολάριο, οι αγορές σταθεροποιούν τα επίπεδα ρίσκου μπροστά από νέες ανακοινώσεις που θα μπορούσαν να φέρουν σημαντικές επανατοποθετήσεις ή «φρεσκάρισμα» στα υπάρχοντα χαρτοφυλάκια. Η εβδομάδα έχει ξεκινήσει με ηρεμία για την αγορά συναλλάγματος και θα χρειαστεί να περιμένουμε το άνοιγμα του Λονδίνου προκείμενου να «ξυπνήσει» το ενδιαφέρον.

Οι σημαντικότερες ανακοινώσεις της ημέρας ήταν τα στεγαστικά δάνεια της Αυστραλίας και το εμπορικό ισοζύγιο της Ιαπωνίας το οποίο εμφανίστηκε αυξημένο. Δεν υπάρχουν σημαντικές ανακοινώσεις στη διάρκεια της ευρωπαϊκής ή της αμερικάνικης συνεδρίασης, αλλά επειδή είναι λίγες ημέρες που έχουν μεσολαβήσει από την περικοπή του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ θα προσέχουμε δηλώσεις αξιωματούχων που ενδέχεται να δώσουν κλίμα στην αγορά.

Η εβδομάδα αυτή ανήκει ξεκάθαρα στην Αγγλία καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η ΒοΕ στην έκθεση του πληθωρισμού την Τετάρτη να ανακοινώσει αύξηση επιτοκίων λόγω της μείωσης της ανεργίας στο 7.0%. Θυμίζουμε ότι αυτό αποτελούσε στόχο του 2015, αλλά η καλή πορεία της οικονομίας έχει αρχίσει να φέρνει τις συζητήσεις για αύξηση επιτοκίων στο τραπέζι.

Είναι λογικό λοιπόν, μετά την περικοπή επιτοκίων από την ΕΚΤ και την απομάκρυνση του tapering από τη Fed, ένα τέτοιο ενδεχόμενο να φέρει μεγάλη διάθεση ρίσκου στη στερλίνα. Έτσι, η προσοχή όλων των αναλυτών θα βρίσκεται στην έκθεση πληθωρισμού της Αγγλίας την Τετάρτη.

Facebook Comments