Οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται ελαφρώς υψηλότερα, αναζητώντας κατεύθυνση μετά το sell -off της περασμένης εβδομάδας λόγω των ανησυχιών γύρω από το ενδεχόμενο μείωσης  του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Fed, νωρίτερα από ότι αρχικά αναμενόταν.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύεται ορικιακά 0,05%, ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει μικρή άνοδο 0,08%, ο DAX καταγράφει οριακά κέρδη 0,05%, ο CAC 40 κινείται 0,10% υψηλότερα, ενώ στο -0,23% βρίσκεται ο ΙΒΕΧ 35 και στο -0,08% ο ιταλικός FTSE MIB.

Η μακροοικονομική εικόνα συνεχίζει να «βαραίνει» το κλίμα και την επνδυτική διάθεση στις  ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η προσοχή στρέφεται στις συζητήσεις γύρω από την πρόωρη μείωση του προγράμματος τόνωσης της Fed .

Τα στοιχεία για την Παρασκευή έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 204.000 νέες θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα . Τα απροσδόκητα ισχυρά αυτά δεδομένα,  έστειλαν τον Dow Jones σε νέο ρεκόρ, αλλά τροφοδότησαν παράλληλα ανησυχίες ότι η Fed μπορεί να προχωρήσει στο tapering, νωρίτερα παρά αργότερα .

Σε άλλες ειδήσεις , οι συντηρητικοί της Άντζελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες ( SPD ), συμφώνησαν  σχετικά με το περίγραμμα μιας ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης σύμφωνα με το οποίο ένας οργανισμός που θα συνδέεται με τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών , και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αποφασίζει να κλείνει τις προβληματικές τράπεζες , σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Κυριακή.

Στη Γαλλία, ο υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσχοβισί δήλωσε πως η ανάκτηση της αξιολόγησης ΑΑΑ δεν αποτελεί προτεραιότητα. Σε μια συνέντευξη στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 5 την Κυριακή, είπε ότι οι αγορές αντέδρασαν, δείχνοντας εμπιστοσύνη στην πολιτική της κυβέρνησης, παρά την υποβάθμιση την Παρασκευή από το οίκο αξιολόγησης Standard & Poors.

Oι μετοχές της BT ενισχύονται 0,22% καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πλήρωσε 897 εκατομμύρια στερλίνες για τριετή συμφωνία αποκλειστικής μετάδοσης του Τσάμπιονς Λιγκ από το 2015.

Οι μετοχές της BSkyB , η οποία μοιράζεται σήμερα τα δικαιώματα μετάδοσης των ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών παιχνιδιών, υποχωρούν 9,68%, ενώ οι μετοχές του ITV , η έλλη εταιρεία κάτοχος των δικαιωμάτων μετάδοσης , σημειώνουν πτώση 0,9%.

Οι μετοχές της Lonmin ενισχύονται 6,55% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας τα οποία νίκησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ανακάμπτωντας από τις βαριές ζημιές του περασμένου έτους.

Η Kabel Deutschland ανακοίνωσε ότι δέχτηκε νεό «χτύπημα» στην κερδοφορία της κατά το τελευταίο τρίμηνο λόγω επιβαρύνσειων που σχετίζονται με την εξαγορά από τη Vodafone. Οι μετοχές της υποχωρούν 0,3%.

Facebook Comments