Oι ανησυχίες ως προς την κυβερνητική συνοχή, αλλά και το τι θα γίνει με τα warrants, προβληματίζουν τους επενδυτές, τη στιγμή που μια σειρά από ξένου οίκους βρίσκονται στην Αθήνα για επαφές με εισηγμένες και τράπεζες.

Οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, αλλά και οι κοινοβουλευτικοί σκόπελοι που καλείται να διέλθει η κυβέρνηση μέχρι τέλος του χρόνου, όπως ο προϋπολογισμός και το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς και το φόρο ακινήτων, προκαλούν αρνητικούς συνειρμούς στα επιτελεία των τραπεζών και των ξένων desks.

Ήδη, ο διεθνής Τύπος αντιμετωπίζει με ανησυχία την κυβερνητική συνοχή μετά την εύθραυστη παροχή ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, μετά μάλιστα την καταψήφισή της από μία βουλευτή που ανήκε στο ΠΑΣΟΚ.

Κατά τα άλλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκεινται αλλαγές στα warrants, αν και οι τιμές στις οποίες θα αντιπροσωπεύουν τις τραπεζικές μετοχές αναμένεται να είναι χαμηλότερες από τις τρέχουσες, αν περάσουν σχετικές εισηγήσεις προς το υπουργείο Οικονομικών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκπρόσωποι της τρόικα αναμένεται να συναντηθούν την Τετάρτη με τη διοίκηση του ΤΧΣ, ενώ φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται το «Μ» ως προς την πραγματοποίηση αύξησης κεφαλαίου της Eurobank, μετά την αναδιάρθρωσή της, κατόπιν απαίτησης των funds.

Το αποτέλεσμα σήμερα ήταν ο γενικός δείκτης να κλείσει με απώλειες 3,10%, στα χαμηλότερα ενοσυνεδριακά επίπεδα, τις 1.129,86 μονάδες και με τις συναλλαγές για τα δεδομένα της διόρθωσης, ικανοποιητικές, πάνω από τα 95 εκατ. ευρώ.

Με εξαίρεση τη μετοχή του Τιτάνα, που λόγω συμμετοχής στους δείκτες της Morgan Stanley δεν είχε τραβήξει στις προηγούμενες συνεδριάσεις, οι υπόλοιπες μετοχές του 25κατέγραψαν μεγάλη πτώση.  Η σχέση ανταλλαγής και το σχέδιο αλλαγής έδρας και ενδεχομένου δημοσίων προτάσεων της Βιοχάλκο προς τις εισηγμένες θυγατρικές της, μάλλον δεν άρεσαν στους μετόχους, με τη μετοχή να κλείνει με απώλειες 8,79%, στα 5,29 ευρώ.  Διόρθωση βγήκε και στην Ελλάκτωρ, παρά τη χθεσινή άνοδο και τα νέα υψηλά, υποχωρώντας την Τρίτη κατά 7,29%, στα 3,13 ευρώ. 

Από τα υψηλά τους απομακρύνθηκαν η MIG που έκλεισε στα 0,438 ευρώ και υψηλό τα τα 0,564 ευρώ, η η Τέρνα Ενεργειακή στα 3,69 με υψηλό τα 3,90 ευρώ, Μυτιληναίος 6,04 ευρώ με υψηλό τα 6,35, Ιντραλότ 1,97, ενώ χθες βρέθηκε στα 2,07 με υψηλό τα 2,41 ευρώ, ΔΕΗ στα 9,58 με υψηλό τα 11,04 ευρώ, ΟΤΕ, στα 8,56 με υψηλό τα 9,52 ευρώ, Motor Oil 8,13 με υψηλό τα 9,26 ευρώ, ΕΛΠΕ, τα 9,20 με υψηλό τα 9,96 ευρώ, Jumbo τα 9,72 με υψηλό τα 10,64 ευρώ και ΟΠΑΠ τα 9,12 με υψηλό τα 10 ευρώ.

Στο «κόκκινο» έκλεισαν και τα τραπεζικά χαρτιά, με την Πειραιώς να υποχωρεί σχεδόν κατά 7%, ΕΤΕ 4,19%, Alpha 4,73% και Eurobank 8,36%.

Tεχνική ανάλυση

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση του κ. Απ. Μάνθου (Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ), «η συνεχόμενη έντονη αδυναμία ανοδικής επανεισόδου του Γενικού Δείκτη μέσα στη ζώνη αντίστασης των 1.180 με 1.200 μονάδων μπορεί να λειτουργήσει, όπως είχαμε αναφέρει στην προηγούμενη τεχνική ανάλυση, ως καθοδικός  καταλύτης ανάφλεξης, ενδυναμώνοντας τις απαραίτητες διαγραμματικές δυνάμεις πτωτικής εκτόνωσης προς το βραχυχρόνιο επίπεδο στήριξης των 1.120 με 1.100 μονάδων.

Το επίπεδο αυτό όμως δε θα πρέπει να καταστρατηγηθεί καθοδικά διότι θα ανοίξει το τοπίο για τις 1.085 με 1.070 μονάδες κτυπώντας τη κάτω πλευρά του αποτυπωμένου στο ημερήσιο λογαριθμικό chart τιμών μεσοπρόθεσμου ανοδικού καναλιού του περασμένου καλοκαιριού. Κίνηση η οποία, εάν όντως ολοκληρωθεί, θα δημιουργήσει σημαντικές αγοραστικές ευκαιρίες για το επόμενο εξάμηνο.

Χορηγός στην επιδείνωση της υπάρχουσας βραχυχρόνιας καθοδικής τάσης θα γίνει διαγραμματικά και η επιβεβαιωμένη καθοδική τμήση της γραμμής, που ενώνει τους δύο προηγούμενους πυθμένες του Αυγούστου και του Οκτωβρίου, στις 1.147 μονάδες. Αλλαγή στο υπάρχον σκηνικό θα προκληθεί μόνο με τη  καταγραφή κλεισιμάτων πάνω από τις 1.190 μονάδες».

Τα funds

Πάντως, κατά τη σημερινή συνεδρίαση άλλαξε η συνηθισμένη διαδρομή της αγοράς μεταξύ των 1.180 με 1.190 μονάδες έως τις 1.140που ακολουθούσε ο γενικός δείκτης του Χ.Α. από τις 21 Οκτωβρίου. Σημειωτέον, ότι στο μεσοδιάστημα καθορίστηκαν οι μετοχές που θα απαρτίζουν τον Ελληνικό δείκτη αναδυομένων αγορών της Morgan Stanley, η τρόικα ήρθε και οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση διεκόπησαν χθες με δική της ευθύνη με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για διαφωνίες στους κόλπους των δανειστών, υπήρξε πρόταση μομφής από την αξιωματική αντιπολίτευση που απορρίφθηκε, ενώ εκκρεμούν ο προϋπολογισμός και η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον φόρο ακινήτων, αποτελώντας νέα ισχυρά crash tests του κυβερνητικού συνασπισμού.

Αυτός είναι ο λόγος που οι ξένοι επενδυτές έχουν ελαττώσει τις εντολές αγορών προς το Χ.Α., παρά τη νέα επίσκεψη της Μοrgan Stanley στην Αθήνα, η οποία έφερε εκπροσώπους των funds Jabre και Jarad Capital,  Ronti Capital και Dupont Capital για επαφές με τις διοικήσεις των εισηγμένων που συμπεριέλαβε στους δείκτες της. Και όχι μόνο αυτό, αλλά την Πέμπτη επιστρέφει και η UBS στην Αθήνα. Στα ραντεβού που έχει “κλείσει” η ελβετική τράπεζα θα συμμετάσχουν σε επίπεδο διεθνών κεφαλαίων μεταξύ άλλων τα funds Discovery Capital, AXA, Everest Capital, Esemplia Capital, Black Friars, Canyon Partners, Mount Capital, TPG, Jabre. Την ερχόμενη Τρίτη δε, έρχεται στην Αθήνα για τον ίδιο λόγο αντιπροσωπεία της BNP Paribas, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τον Σεπτέμβριο και μετά υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στο Χ.Α. σκανδιναβικών και αμερικανικών hedge funds.

Η εγχώρια κεφαλαιαγορά αρέσει στους ξένους και για την Barclays το Χ.Α. παραμένει φθηνή αγορά σε σχέση με άλλες αναδυόμενες, ενώ η οικονομία βρίσκεται ένα βήμα πριν από την επιστροφή της στην ανάπτυξη.

Ανησυχία για την κυβερνητική συνοχή

Δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί  ότι οι επενδυτές ανησυχούν ιδιαίτερα για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, μετά μάλιστα την παροχή ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση που στηρίζουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Η καταψήφιση της κυβέρνησης από μία βουλευτή αποδυναμώνει την κυβέρνηση κατά μία έδρα. Η Γερμανική Die Welt γράφει σήμερα πως είναι πιθανό η Νέα Δημοκρατία να προσεγγίσει τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αλλά και να εξετάσει την επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, προβλέποντας πως σε αντίθετη περίπτωση η χώρα θα οδηγηθεί αναγκαστικά σε πρόωρες εκλογές.

Σε δημοσίευμα της, η Die Welt αναφέρεται αρχικά στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως αν και «μονίμως ηθικολογεί», εν τέλει «συμμάχησε στην ψηφοφορία με τους νεοφασίστες και του κομμουνιστές».

Στη συνέχεια, αναφέρεται στην κυβερνητική πλειοψηφία η οποία μειώθηκε κατά έναν βουλευτή μετά το «ναι» της Θεοδώρας Τζάκρη και την διαγραφή της από το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως «με μόλις τέσσερις ψήφους πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο και ενδοκυβερνητικές έριδες, οι προοπτικές για την κυβέρνηση δεν είναι ρόδινες» και αναφέρει πως φημολογείται στην Αθήνα το τελευταίο διάστημα «ότι ίσως επιχειρηθεί προσέγγιση με το κόμμα Ανεξάρτητοι Έλληνες ή η επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση συνασπισμού».

Bloomberg

Μπορεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, να επιβίωσε από την πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση, ωστόσο η κυβέρνησή του παραμένει εγκλωβισμένη στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της χώρας, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως αναφέρει ο σχολιαστής του πρακτορείο, Λέονιντ Μπερσίντσκι η κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα επιβίωσε από την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κέρδισε με μία ισχνή πλειοψηφία 153 ψήφων στη Βουλή των 300. Η ψηφοφορία για τη μομφή κόστισε από το σοσιαλιστικό κυβερνητικό εταίρο μία βουλευτή, η οποία τάχθηκε με την αντιπολίτευση».

Facebook Comments