Ως rebound θα μπορούσε να θεωρηθεί η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., με συνέχιση της μεταβλητότητας, ενόψει της λήξεως των παρώγων αύριο Παρασκευή, με πολλά χαρτοφυλάκια να σπεύδουν να μετακυλίσουν τις θέσεις τους στις επόμενες περιόδους λήξεως.

Σημειωτέον, ότι η αγορά από τις 21 Οκτωβρίου βρίσκεται σε πλαγιοκαθοδική κίνηση, κάτι που ξεκίνησε από τα επίπεδα των 1.200 μονάδων για να «σταματήσει» (;), όπως φάνηκε στις 1.121 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, οι συναλλαγές είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με τις συνεδριάσεις του περασμένου Οκτωβρίου, γεγονός που σημαίνει ότι οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί. Δεν είναι και λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η κυβέρνηση, ίσως και να περνάει την χειρότερη περίοδό της, τις χειρότερες μέρες της.

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες, του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., ιδιαίτερα της πρώτης, που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά δείχνουν σημάδια κόπωσης και πολύ δύσκολα θα συμμετάσχουν σε ψηφοφορίες για νέα αντιλαίκά μέτρα. Η καταψήφιση της κυβέρνησης από την κυρία Θεοδώρα Τζάκρη, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, η απομάκρυνσή της στη συνέχεια από την Κ.Ο. του κόμματος και σήμερα, η παραίτηση του εισηγητή του ίδιου κόμματος και πρώην υπουργού κ. Σηφουνάκη, ο οποίος επικαλέστηκε λόγους ασυνεννοησίας με τη Ν.Δ., δείχνουν αν μη τι άλλο, ότι η συνοχή της κυβέρνησης μπάζει νερά.

Ταυτόχρονα, νέα δημοσκόπηση σήμερα φέρνει πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που παρασκηνιακώς φαίνεται να έχει ξεκινήσει η συζήτηση περί επιστροφής της ΔΗΜΑΡ στη κυβέρνηση. Όλα αυτά, λαμβάνουν χώρα, όταν στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών πρόκειται να συναντήσει νέο εχθρικό κλίμα έναντι της χώρας μας, παρά τη θεαματική βελτίωση των δημοσιονομικών στοιχείων και τη σταθεροποίηση της ανεργίας στα επίπεδα του 27,3%.

«Οι αντοχές της κοινωνίας έχουν εξαντληθεί», υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, που συναρτούν πλέον την πορεία του Χρηματιστηρίου με αυτές των πολιτικών εξελίξεων, αφού η υποβάθμιση του Χ.Α. και η δυνητική τοποθέτηση κεφαλαίων έχουν προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό. 

Κατά τα άλλα, σε ανάλυση της η Pantelakis Sec για τον ΟΤΕ εκτιμά ότι η αποτίμηση του Οργανισμού παραμένει ελκυστική σε σχέση με τις υπόλοιπες αξίες. Συστήνει θέσεις overweight και προβλέπει περιθώρια ανόδου της κερδοφορίας με βελτίωση του λειτουργικού κέρδους και μείωση δανεισμού. Παράλληλα η IBG δίνει σύσταση “αγορά” στον ΟΠΑΠ με τιμή στόχο όμως τα 9,20 ευρώ, αναμένοντας πιο αδύναμα αποτελέσματα στο γ τρίμηνο από τη μείωση των πωλήσεων αλλά και τη φορολογική επιβάρυνση επί των εσόδων.

Στα της αγοράς εντολές αγορών βγαίνουν στις τράπεζες, με τον κλάδο να ενισχύεται κατά 2,76%, αν και νωρίτερα κατέγραφε κέρδη πάνω από 3%. Κέρδη σχεδόν 5,5% για την Πειραιώς, κίνηση στα 0,64 για την Alpha και πάνω από τα 4,20 ευρώ επιστρέφει η Εθνική, με την Eurobank να ενισχύεται κατά 4,5%.

Με πολλά κέρδη ξεκίνησε η Βιοχάλκο στην τελευταία της συνεδρίαση ως Ελληνική εταιρεία, με τη μετοχή να ενισχύεται στα 4,26 ευρώ. Κέρδη πάνω από 4% για την Frigoglass, στα 3,24 ευρώ ενισχύεται η Ελλάκτωρ, που ευνοείται από την επανέναρξη των μεγάλων έργων, αντίδρασης συνέχεια για τον Τιτάνα που υστερεί σε αποδόσεις μετά την ένταξή του στον δείκτη της Morgan Stanley. Εισροών συνέχεια για Μυτιληναίο και ΜΕΤΚΑ, με τον όμιλο απόλυτα δικαιωμένο στην υπόθεση της διαιτησίας για την τιμή που θα πληρώνει το ρεύμα η Αλουμίνιον.

Κίνηση προς τα 10 ευρώ, που απέχει από τα υψηλά των 11,04 ευρώ, κέρδη 1,95% για τον ΟΤΕ, ενώ αντίδραση έχει βγει για τις θυγατρικές της Βιοχάλκο, στις οποίες άλλωστε, θα κατευθυνθεί σημαντικό κομμάτι του δανεισμού της Βιοχάλκο. Πάνω από τα 9 ευρώ τα ΕΛΠΕ, με τις φήμες να κάνουν λόγο για την έκδοση νέου ομολογιακού, αυτή τη φορά 200 εκατ. ευρώ και προσδοκώμενο επιτόκιο κοντά στο 9%. 

Facebook Comments