Αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες δείχνουν το τελευταίο διάστημα οι ξένοι επενδυτές, ποντάροντας σε περισσότερα κέρδη από την «τραπεζοκρατούμενη» ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, αλλά και σε μια πιθανή ανάκαμψη της οικονομίας, σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανάλυση, η ελληνική αγορά εξακολουθεί να προσελκύει περισσότερο hedge funds και παρεμφερή κεφάλαια, απ ό,τι άλλους, πιο παραδοσιακούς, ξένους επενδυτές, αλλά ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει ενισχυθεί κατά 24% φέτος, αφήνοντας πίσω, σε επιδόσεις, τον γερμανικό DAX και τον πανευρωπαϊκό FTSEurofirst 300, και η συμμετοχή των ξένων στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα σε επίπεδο τζίρου.

Η ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνεται στην ανάλυση, προβλέπει ότι η οικονομία θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2014. Την ίδια ώρα, η κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την περίοδο που προηγήθηκε της κρίσης και οι επενδυτές τοποθετούνται σε μετοχές που θα μπορούσαν να βγουν κερδισμένες από ενδεχόμενη ανάκαμψη της οικονομίας, όπως οι τράπεζες και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

«Ο τζίρος έχει αυξηθεί θεαματικά τόσο στις ελληνικές μετοχές όσο και στα ελληνικά ομόλογα και η αγορά επανέρχεται στη ζωή», δηλώνει ο Φοίβος Θεολογίτης της SteppenWolf Capital.

«Βλέπουμε ενδείξεις ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα», υποστήριξε, από την πλευρά του, ο Διευθυντής Λειτουργιών του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κ. Δημήτρης Καραϊσκάκης σε συνέδριο που έγινε στο Λονδίνο. Η Ελλάδα πρόκειται επίσης να ενταχθεί, τον Νοέμβριο, στον δείκτη MSCI για τις αναδυόμενες αγορές και αυτό θα οδηγήσει σε εισροές από κεφάλαια που επενδύουν στις σχετικές αγορές.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι επενδύσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας βασίζονται κυρίως στην εκτίμηση ανάκαμψης των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες αποτελούν περίπου το 40% του δείκτη αναφοράς από 20% το 2012. Ο ελληνικός τραπεζικός δείκτης FTSE έχει ενισχυθεί περίπου κατά 60% από τον Ιούλιο, καθώς ο κλάδος ενισχύθηκε με κεφάλαια από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Facebook Comments