Περιορισμένου εύρους, χαμηλών διακυμάνσεων και… απαιτήσεων η σημερινή συνεδρίαση, που αδυνατεί να βρει το δρόμο για τα προηγούμενα υψηλά, αυτά των 1.202 μονάδων. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και το ενδιαφέρον δείχνει ότι ατονεί αφού οι συναλλαγές τείνουν να σταθεροποιηθούν κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε την Δευτέρα στις 1.141,33 μονάδες και με μικρά κέρδη 0,69%, αν και έκανε υψηλό ημέρας στις 1.150 μονάδες, με τις συναλλαγές στα 80,1 εκατ. ευρώ. Μία δύσκολη περίοδος δύο εβδομάδων ξεκίνησε σήμερα για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Αφενός οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα παίξουν τον δικό τους καταλυτικό ρόλο για την πορεία της αγοράς, αφού όσο δεν υπάρχει συμφωνία, τόσο δυσκολεύει το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινούνται οι ξένοι, αφετέρου η αγορά είναι αντιμέτωπη με την ώρα τη αλήθειας.

Κι αυτή δεν είναι άλλη από τα εταιρικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, από τα οποία θα φανεί τελικά αν η βελτίωση της εικόνας ύφεσης και η επιστροφή στο δρόμο της ανάπτυξης και στον ενάρετο κύκλο της οικονομίας θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα των εισηγμένων. Τόσο αυτή την εβδομάδα, όσο και την επόμενη η αγορά θα κρίνει και θα σταθμίσει την εικόνα των εισηγμένων και πρωτοκλασάτων εισηγμένων, τη στιγμή μάλιστα που στις 26 Νοεμβρίου αναμένεται και επισήμως η επιστροφή της αγοράς μετά από 12 χρόνια στις αναδυόμενες αγορές που παρακολουθεί η Morgan Stanley.

Στο ενδιάμεσο αναμένεται η κατάθεση του προϋπολογισμού, την ερχόμενη Πέμπτη, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή ανεξάρτητα αν υπάρχει συμφωνία ή όχι με την τρόικα και την επόμενη μέρα, θα γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο κυρία Ανγκέλα Μέρκελ, όπου ανοίγει ο κύκλος της πολιτικής διαπραγμάτευσης για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη μπορεί να έχει τον αέρα του πρωτογενούς πλεονάσματος, στόχο που έπιασε ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά ο μη σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία και οι Ευρωεκλογές τον ερχόμενο Μάιο, δημιουργούν περιορισμένα περιθώρια πολιτικών ελιγμών.

Η εικόνα στην αγορά ήταν ανάμικτη. Οι απώλειες για την Εθνική, που έφτασε πάλι στα όρια των 4 ευρώ, η πτώση πάνω από 1% στην ΓΕΚ/Τέρνα, Οι απώλιεες στην Alpha, με τη μετοχή να κλείνει στα 0,635 ευρώ, η πτώση σε Ιντραλότ, που έχασε το 1,90 ευρώ, Folli Follie και ΕΛΠΕ, φρέναραν την άνοδο της αγοράς που πήγε να βγει σήμερα. Στον αντίποδα, η ώρα της εισόδου πιο δυναμικά της Fairfax στην Eurobank Properties έδωσε ώθησε στη μετοχή, που ενισχύθηκε σχεδόν κατά 6%, στα 8,90 ευρώ. Κέρδη 4% για την Jumbo, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα επιστρέψει μετρητά στους μετόχους της, με το χαρτί να κλείνει στα 10,40 ευρώ. Κέρδη πάνω 25 για την Πειραιώς, η οποία εξακολουθεί να διαπραγματεύεται κάτω από το 1,5 ευρώ που ήταν η τιμή του πακέτου της BCP. Στα 10 ευρώ γύρισε η ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι έχει όλη τη βιομηχανία απέναντί της μετά την άρνησή της να εφαρμόσει τις αποφάσεις της διαιτησίας για το Αλουμίνιο, στα 13,40 η ΜΕΤΚΑ και στα 5,95 ο Μυτιληναίος ενόψει αποτελεσμάτων, αντίδραση 1,71% για την Motor Oil και 1,70% για τον ΟΤΕ μετά τις συστάσεις ξένων οίκων για τη μετοχή. 

Facebook Comments