Η Morgan Stanley υποστηρίζει πως το ράλι των μετοχών θα συνεχιστεί, καθώς οι ενέσεις ρευστότητας θα συνεχίσουν να στηρίζουν τα χρηματιστήρια και η Citi τονίζει πως η υποστήριξη των κεντρικών τραπεζών και η βελτίωση του οικονομικού σκηνικού να βοηθήσουν στην περαιτέρω ενίσχυση των τιμών των μετοχών.

Οι ενέσεις ρευστότητας, σε συνδυασμό με στοιχεία όπως οι θετικές ροές κεφαλαίων, εξακολουθούν να υποστηρίζουν το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών, όπως σημειώνει η Morgan Stanley, αν και προειδοποιεί ενάντι των νέων τοποθετήσεων στις μετοχές, στα τρέχοντα επίπεδα.

«Η ρευστότητα φαίνεται να είναι ο κύριος ούριος άνεμος για τις μετοχικές αγορές σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», όπως τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως, ενώ η ψυχολογία και η τεχνική ανάλυση δείχνουν πως είναι σε πολύ αισόδοξο έδαφος, δεν έχουν αγγίξει ακόμη υπερβολικά επίπεδα, και οι θέσεις σε μετρητά, οι ροές και η εποχικότητα, εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη συνεέχιση του ράλι.

Η Morgan Stanley διατηρεί «overweight» στάση στις μετοχές, αλλά προσθέτει ότι θα ήταν καλύτερο να μην υπάρξουν ακόμη τοποθετήσεις νέων κεφαλαίων στα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς, ωστόσο θεωρούν πως προς το τέλος του εέτους θα υπάρξει νέα σημαντική άνοδος, το γνωστό Santa Claus rally.

Όπως τονίζει, τα στοιχεία από το 1970 δείχνουν πως προς το τέλος του έτους οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών είναι αρκετά ισχυρές. Ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος είναι δύο από τους ισχυρότερους μήνες του έτους, με τον Απρίλιο να ακολουθεί, όπως καταλήγει.

Η Citigroup από την πλευρά της, εκτιμά πως οι εταιρείες θα παραμείνουν ευάλωτες σε υποβαθμίσεις της κερδοφορίας τους, αλλά τονίζει ότι η ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά είναι ακόμα σε θέση να συνεχίσει το ράλι , με την υποστήριξη των κεντρικών τραπεζών και τη βελτίωση του οικονομικού σκηνικού να βοηθούν στην περαιτέρω ενίσχυση των τιμών των μετοχών.

Σε νέο note της η Citi αναφέρει πως ο δείκτης της που αφορά τις αναθεωρήσεις κεροδοφρίας των εισηγμένων εταιρειών είναι αρνητικός εδώ και 81 διαδοχικές εβδομάδες, ισοφαρίζοντας τη διάρκεια του κύκλου υποβαθμίσεων κατά την περίοδο 2008-2009, η οποία ήταν η μεγαλύτερη από το 2000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters StarMine , οι εταιρείες του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, έχουν κατά μέσο όρο δεχθεί 6,1% υποβάθμιση των κερδών του δ’ τριμήνου.

Όπως σημειώνει η Citi, ο δείκτης αναθεωρήσεων της κερδοφορίας θα παραμείνει αρνητικός, καθώς οι εκτιμήσεις των αναλυτών παραμένουν σε υπερβολικά επίπεδα, προβλέποντας 8,5% ανάπτυξη στα κέρδη ανά μετοχή το 2013, σε σχέση με την δική της εκτίμηση για αύξηση 7%.

Ωστόσο , όπως τονίζει, αυτό δεν σημαίνει πως οι διεθνείς μετοχές θα ακολουθήσουν τις υποβαθμίσεις και θα σημειώσουν πτώση. Το 2014 εκτιμά πως η άνοδος στις διεθνείς αγορές θα αγγίξει το 13% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.
 

Facebook Comments