Ζούμε ιστορικές στιγμές… αλλά έχουμε και ιστορικά χρέη
Ο τρέχων μήνας αναδεικνύεται χρηματιστηριακά ιστορικός
Ο τρέχων μήνας αναδεικνύεται χρηματιστηριακά ιστορικός
Στην προσπάθειά της να τονώσει την οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά και να αντιμετωπίσει την πτώση του πληθωρισμού στο 0,7% τον Οκτώβριο (έναντι στόχου για ελαφρώς κάτω από 2%), η ΕΚΤ προέβη στην απόφαση να μειώσει το επιτόκιό της στο 0,25% στις 7 Νοεμβρίου, εκπλήσσοντας τους περισσότερους αναλυτές, οι οποίοι περίμεναν ότι θα το διατηρούσε σταθερό στο 0,50%. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι θα παράσχει στις τράπεζες της Ευρωζώνης όλη την απαραίτητη ρευστότητα μέχρι τα μέσα του 2015.
Η τολμηρή αυτή απόφαση, ήρθε σε αντίθεση με την συντηρητική παράδοση της ΕΚΤ και την συνηθισμένη πολιτική της, να προετοιμάζει τις αγορές πριν από κάθε αλλαγή επιτοκίων, ενώ δείχνει την επιθυμία της να προλάβει το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του πληθωρισμού. Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι υπάρχει χώρος για περαιτέρω κινήσεις, αν χρειαστεί. “Έχουμε μία ευρεία γκάμα εργαλείων να ενεργοποιήσουμε πριν φτάσουμε το κάτω όριο… θεωρητικά μπορούμε ακόμα και να μειώσουμε περαιτέρω το επιτόκιο.” δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η μείωση αυτή είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την πτώση του Ευρώ έναντι των κυρίων νομισμάτων, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αξιών αντέδρασαν με μεγάλη νευρικότητα, προσφέροντας σίγουρα και αρκετές συγκινήσεις στα intraday διαγράμματα μας. Η ενέργεια αυτή της ΕΚΤ δείχνει την αποφασιστικότητά της να δράσει προληπτικά έναντι του ενδεχομένου να βυθιστεί η Ευρώπη σε έναν αποπληθωρισμό Ιαπωνικού τύπου, ο οποίος οδήγησε στην “χαμένη δεκαετία” την Ιαπωνία. Παράλληλα, η συνεπαγόμενη εξασθένιση του Ευρώ αναμένεται να βοηθήσει τις εξαγωγικές της βιομηχανίες.
Ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ έχει παραμείνει όλο το τελευταίο διάστημα σε ένα στενό σχετικά εύρος διακύμανσης, με άνω άκρο το 1.202,77, που αποτελεί και μέγιστο έτους, και κάτω άκρο το 1.121,84 η τεχνική διάσπαση του οποίου σηματοδότησε την αλλαγή της μακροπρόθεσμης τάσης που βιώσαμε. Η αγορά δείχνει να κρατά μία στάση αναμονής, επηρεασμένη από το “σήριαλ” των διαφωνιών της κυβέρνησης με την τρόικα γύρω από το δημοσιονομικό κενό του 2014 και τα μέτρα που ενδεχομένως θα πρέπει να ληφθούν, ενώ τα αποτελέσματα 9-μήνου του Τιτάνα και του Μυτιληναίου, καθώς και η υπερκάλυψη του placement της ΜΕΤΚΑ είναι αναμφίβολα θετικές εξελίξεις. Στην Τεχνική εικόνα δεν έχω να προσθέσω κάτι διαφορετικό από το προηγούμενο άρθρο, καθώς παραμένει η στήριξη των 1056-1082 μονάδων η οποία δεν έχει (ακόμα τουλάχιστον) δοκιμαστεί και όσο είμαστε πάνω από το σημείο αυτό οι ελπίδες μας για υψηλότερα νούμερα τεχνικά παραμένουν αυτούσιες. Ανοδική διάσπαση του εύρους 1226-1250, που είναι η μόνη (τεχνικά) ορατή ισχυρή αντίσταση, μπορεί με άριστες προϋποθέσεις να οδηγήσει σε έναν πέμπτο κύκλο ανόδου μέχρι το 1445. Μπορεί κάποιοι να λένε ότι η αγορά σε αυτό το σημείο εμφανίζει μια αδυναμία ΑΝΟΔΟΥ, εγώ θα απαντήσω ότι εμφανίζει και μια αδυναμία ΚΑΘΟΔΟΥ. Η συσσώρευση, είναι σύμμαχος και όχι εχθρός της ισχύουσας τάσης, καθώς όταν μια διορθωτική κίνηση δε γίνεται με τιμές που υποχωρούν, μπορεί να γίνεται με χρόνο.
Όπως είπαμε ζούμε το παράδοξο, με τα χρέη των κρατών σε απόλυτα ιστορικά υψηλά, οι αμερικανικοί δείκτες να γράφουν βδομάδα τη βδομάδα, νέα ιστορικά υψηλά. Συγκεκριμένα, ο S&P 500 έγραψε την Δευτέρα το 1.802,45, χωρίς όμως να καταφέρει να κλείσει πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.800 μονάδων, ενώ ο Dow Jones έφτασε το 16.028 την ίδια μέρα, χωρίς και αυτός να κλείσει πάνω από το ψυχολογικό όριο των 16.000 μονάδων.
Σε όλο αυτό το διάστημα, η αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών έχει κινηθεί στο ρυθμό της ποσοτικής χαλάρωσης και του ενδεχομένου ή μη, να μειωθεί το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων από τη Fed. Οι παράγοντες της αγοράς προσπαθούν ουσιαστικά να μαντέψουν τις επόμενες κινήσεις της Fed μέσα από τα στοιχεία της ανεργίας και του πληθωρισμού που ανακοινώνονται.
Αυτό που διαφαίνεται αυτή τη στιγμή είναι ότι η Fed θα συνεχίσει αμείωτο το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, στα 85 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα, και στις αρχές του 2014. Σε αυτό συντείνουν τόσο τα στοιχεία που δημοσιεύονται, από τα οποία φαίνεται ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ δεν είναι τόσο δυναμική όσο η Fed θα ήθελε για να προχωρήσει στην αποκλιμάκωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, όσο και οι δηλώσεις που έχει κάνει προσφάτως η κ. Yellen, η διάδοχος του κ. Bernanke στην ηγεσία της Fed. Αμφιβολίες επαυτού έφερε χθες (Τετάρτη) η δημοσίευση των πρακτικών της FOMC, από τα οποία φαίνεται ότι αρκετά από τα μέλη της είναι υπέρ της αποκλιμάκωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης συντομότερα.
Είναι προφανές, ότι όσο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα ο ισολογισμός της Fed να φθάσει στο ύψος ρεκόρ των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συνεχίζεται αμείωτο, τόσο και οι αμερικανικές μετοχές θα συνεχίζουν το πάρτι ανόδου.
Δανείζομαι ένα μακροπρόθεσμο, ημερήσιο διάγραμμα, από το GreekTrader.gr για να υποδείξω πόσο υπέροχα τόσο ο S&P, όσο και ο DAX βρήκαν στήριξη (πάτησαν) επάνω σε κινητό μέσο όρο τους, σε όλες τις μέχρι τώρα διορθωτικές κινήσεις, για να συνεχίσουν το ανοδικό τους ράλι, και έδωσαν, με το απλούστερο όλων εργαλείο Τεχνικής Ανάλυσης, επενδυτικές ευκαιρίες εισόδου στην αγορά μετοχών. Έτσι, σε περίπτωση υποχώρησης η αγορά θα το υπολογίσει (ή και θα το αναμένει) δίνοντας εκ νέου αγοραστικά σήματα στους συμμετέχοντες. Η τάση χαρακτηρίζεται ως έντονα ανοδική κι έχει πολλά “τεχνικά μαξιλαράκια” αλλά με τα χρέη να είναι κι αυτά σε έντονα ανοδική τάση, χρειάζεται επαγρύπνηση. Για αυτό προτείνουμε συχνή παρακολούθηση τόσο σε επίπεδο ειδησεογραφίας όσο και, κυρίως, σε επίπεδο Τεχνικής Ανάλυσης αυτό το διάστημα, για να εντοπίσουμε έγκαιρα αλλαγές στην ισορροπία δυνάμεων και στη διάθεση των επενδυτών.
Μην ξεχάσετε το ραντεβού μας στο MONEY SHOW, στο HILTOΝ, όπου θα μας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουμε από κοντά για το χρηματιστήριο, τις επενδύσεις και την Τεχνική Ανάλυση, σε ένα διήμερο με 7 ΔΩΡΕΑΝ επιμορφωτικά σεμινάρια.
Σελίδα Εγγραφής: http://www.greektrader.gr/
Facebook Comments