Οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι «σημαντικά υποτιμημένες»  και θα μπορούσαν να διπλασιαστούν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ μέχρι τα τέλη του 2014 οι αποδόσεις τους θα ενισχυθούν κατά 27%, αγγίζοντας τα υψηλά του 2007, όπως επισημαίνει σε σημερινή της έκθεση η Barclays.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια φαίνονται πολύ φθηνά σε σχέση με άλλες αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο, και σε σχέση με άλλα assets, όπως τονίζει η τράπεζα.

Οι επενδυτές των ευρωπαϊκών μετοχών, συνεχίζουν να δείχνουν αδικαιολόγητη αποστροφή στο ρίσκο, παρόλο που το περιβάλλον της κρίσης του 2011-2012 δεν υπάρχει πλέον , όπως προσθέτει, ενώ τονίζει πως αν και τους τελευταίους μήνες έχουμε δει μια κίνηση μείωσης της αποστροφής στο επενδυτικό ρίσκο, αυτή η διαδικασία έχει ακόμη πολύ δρόμο ακόμα μπροστά της, και σε καμία περίπτωση δεν είναι κοντά στην ολοκλήρωσή της.

Οι δείκτες τιμής προς λογιστική αξία ( p/bv), ιστορικά, έχουν υπάρξει πολύ καλοί μετρητές των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αποδόσεων, και το τρέχον επίπεδο του 1,82 στο οποίο βρίσκεται το p/bv του Stoxx 600, συνήθως ακολουθείται από διπλασιασμό των αποδόσεων των μετοχών, κατά τα επόμενα πέντε χρόνια .

Όπως εξηγεί η Barclays, η σχετική τιμή / λογιστική αξία των ευρωπαϊκών δεικτών σε σχέση με τους δείκτες των ΗΠΑ, είναι τώρα σε ένα από τα φθηνότερα επίπεδα που έχουν παρατηρηθεί από το 1975, με το discount να αγγίζει το 30%.

Ο στόχος της Barclays για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 είναι οι 400 μονάδες στα τέλη του 2014, που αντιπροσωπεύει ράλι της τάξης του 27% και επιστροφή στα υψηλά του 2007.
 

Facebook Comments