Στα 148 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη προ προβλέψεων της Eurobank, στο τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 53% έναντι των 97 εκατ. ευρώ του δευτέρου τριμήνου, λόγω των περιορισμένων δαπανών και των αυξημένων εσόδων. Ωστόσο, το καθαρό αποτέλεσμα παρέμεινε αρνητικό και διαμορφώθηκε σε ζημίες 285 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και των εκτάκτων ζημιών, μετά την ενοποίηση με το Νέο Τ.Τ. και τη Νέα Proton Bank), ενώ σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκαν και οι Προβλέψεις Επισφαλών Απαιτήσεων (420 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους καταθέσεων και η μείωση της χρηματοδότησης από τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας της ΤτΕ (ELA) συνετέλεσαν στην αύξηση των εσόδων από τόκους για δεύτερο συνεχές τρίμηνο. Πιο αναλυτικά, τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 7,4% ή 3,1% εξαιρουμένου του Νέου Τ.Τ. και της Νέας Proton Bank, και διαμορφώθηκαν σε 323 εκ ευρώ. το Γ΄ τρίμηνο του 2013, από 301 εκ. ευρλω το Β΄ τρίμηνο του ίδιου έτους.

Ανάκαμψη σημείωσαν και τα συνολικά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες, τα οποία ενισχύθηκαν κατά 5,8% και διαμορφώθηκαν σε 70 εκ. ευρώ το Γ΄ τρίμηνο του 2013. Η αύξηση των προμηθειών οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση των εσόδων από ασφαλιστικές εργασίες σε 13εκ. ευρώ, από 7εκ. ευρώ το Β΄ τρίμηνο του 2013 καθώς και στην αύξηση των εσόδων από τις εργασίες στις κεφαλαιαγορές σε 10εκ. ευρώ, έναντι 8εκ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Τα μη οργανικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 16 εκ. ευρώ το Γ΄ τρίμηνο του 2013, έναντι ζημιών το προηγούμενο τρίμηνο, κυρίως λόγω χρηματοοικονομικών κερδών από ομόλογα, μετοχές και πράξεις επί παραγώγων.

Τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 409 εκ. ευρώ την ίδια περίοδο, παρουσιάζοντας τριμηνιαία αύξηση κατά 18,9% ή 14,5% εξαιρουμένου του Νέου Τ.Τ. και της Νέας Proton Bank.

Η μείωση του λειτουργικού κόστους συνεχίστηκε, καθώς οι δαπάνες (εξαιρουμένου του Νέου Τ.Τ. και της Νέας Proton Bank) υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ τριμήνων και διαμορφώθηκαν σε 245 εκ. ευρώ, από 248 εκ. ευρώ το Β΄ τρίμηνο του 2013. Σε επίπεδο εννεαμήνου, το λειτουργικό κόστος μειώθηκε κατά 7,2% σε συγκρίσιμη βάση, 7,0% στην Ελλάδα και 7,7% στο εξωτερικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης 1.073 υπαλλήλων της Eurobank, με συνολικό κόστος για την Τράπεζα €86εκ. και ετήσιο όφελος 61 εκ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 14% του μισθολογικού κόστους στην Ελλάδα.

Ο περιορισμός των δαπανών σε συνδυασμό με την αύξηση των συνολικών εσόδων οδήγησε στην αύξηση των κερδών προ προβλέψεων κατά 53% σε 148 εκ. ευρώ, από 97εκ. ευρώ το Β΄ τρίμηνο του 2013.

Παρά τη μείωση του ρυθμού δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση, οι Προβλέψεις Επισφαλών Απαιτήσεων διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκαν σε 420 εκ. ευρώ το Γ΄ τρίμηνο, έναντι 422 εκ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, γεγονός που αντανακλά τη συντηρητική πολιτική προβλέψεων της Eurobank σε ένα περιβάλλον που παραμένει απαιτητικό.

Παρά τη σχετική ανάκαμψη των κερδών προ προβλέψεων, το καθαρό αποτέλεσμα παρέμεινε αρνητικό και διαμορφώθηκε σε -285 εκ. ευρώ το Γ΄ τρίμηνο ή και -211 εκ. ευρώ εξαιρουμένων των εκτάκτων ζημιών, απόρροια των υψηλών προβλέψεων και της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα, ο κ. Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, δήλωσε:

«Το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούμε παρουσιάζει σημάδια σημαντικής βελτίωσης αλλά ταυτόχρονα ενέχει και πολλαπλές προκλήσεις. Στις προκλήσεις αυτές, η Eurobank ανταποκρίθηκε βελτιώνοντας μια σειρά από ποιοτικά και ποσοτικά μεγέθη της. Ειδικότερα, κατά το Γ΄ τρίμηνο επιτύχαμε αύξηση των καταθέσεων, μείωση του ρυθμού δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση, περαιτέρω περιορισμό του λειτουργικού κόστους και αύξηση των εσόδων.

Η νομική και λειτουργική ενοποίηση του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Νέας Proton Bank προχωρούν σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, με στόχο την επίτευξη συνεργειών που υπολογίζονται σε 200 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο το 2015. Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, που πρόσφατα ολοκληρώσαμε με επιτυχία, οδηγεί σε περαιτέρω μείωση του κόστους κατά 61 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Χτίζοντας πάνω σε αυτά τα βήματα και βασιζόμενοι στην υψηλή ποιότητα του προσωπικού μας πιστεύουμε ότι η Eurobank θα ισχυροποιήσει τη θέση της στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και το ρόλο της στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας».

Facebook Comments