Θα είναι η Κύπρος η τελευταία χώρα της ευρωζώνης που ζήτησε διεθνή στήριξη; Στο ερώτημα αυτό κλήθηκαν, από το πρακτορείο Reuters, να απαντήσουν 48 οικονομολόγοι και ιδού το αποτέλεσμα: 16 εκτιμούν ότι η Ισπανία θα αναγκασθεί να ζητήσει βοήθεια και άλλοι 16 θεωρούν τη Σλοβενία ως τον επόμενο «ικέτη»…

Οι 38 από τους ερωτηθέντες, επίσης, χαρακτήρισαν κατάλληλα τα περιοριστικά μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, διότι, αλλιώς, θα υπάρξει ανεξέλεγκτη διαφυγή κεφαλαίων από τη χώρα. Επίσης, 30 οικονομολόγοι ανέφεραν ότι οι περιορισμοί θα διαρκέσουν μήνες, οι 13 απάντησαν ότι είναι θέμα εβδομάδων και 3 είπαν ότι θα διαρκέσουν χρόνια…

Τέλος, 19 ερωτηθέντες θεωρούν ότι το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας, αντί να ανακεφαλαιοποιηθεί, είναι καλύτερη επιλογή για τη σταθερότητα της ευρωζώνης, 14 διαφώνησαν και 12 είπαν ότι δεν κάνει καμία διαφορά…

Ποια ή ποιες χώρες, εξάλλου, είναι επίφοβες για μαζική έξοδο καταθέσεων; Κατά τη Nomura, λόγω των υπερτροφικών τραπεζικών συστημάτων τους, επίφοβες είναι η Μάλτα και το Λουξεμβούργο, όσο και αν προσπαθούν να πείσουν τις αγορές ότι δεν θα είναι «η επόμενη Κύπρος». Η Εσθονία, επίσης, αντιμετωπίζει αυτόν τον κίνδυνο εξαιτίας του υψηλού ποσοστού μη ευρωπαϊκών καταθέσεων…

Εάν υπολογισθούν οι καταθέσεις ξένων χρηματοοικονομικών οργανισμών, στη λίστα των επίφοβων αγορών για μαζική εκροή καταθέσεων «μπαίνουν» η Φινλανδία, η Μάλτα, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία.

Η τελική συμφωνία για την Κύπρο, σύμφωνα με το Spiegel, αποτελεί ένα βαρύ πλήγμα για την πολυθρύλητη τραπεζική ένωση. Η κυβέρνηση Μέρκελ, εξαρχής, ήταν αντίθετη στην απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και πλέον, μέσω Κύπρου, στέλνει το μήνυμα ότι δύσκολα θα προχωρήσει κάτι τέτοιο…

«Φερέγγυα» για την επόμενη 10ετία βλέπει την Ελλάδα η Credit Suisse. «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την επόμενη σημαντική πληρωμή κρατικών ομολόγων προς τον ιδιωτικό τομέα το 2023. Οπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι μας, υπάρχει τώρα ένα de facto 20ετές ομόλογο μηδενικού κουπονιού και επομένως η χώρα με το χρέος του 174% του ΑΕΠ είναι πρακτικά φερέγγυα για μία δεκαετία», υπογραμμίζεται σε έκθεση του οίκου…

H σκληρή λιτότητα βλάπτει σοβαρά την υγεία, αποφαίνεται έρευνα του καθηγητή Ευρωπαϊκής Δημόσιας Υγείας στο LSHTM (London School of Hygiene and Tropical Medicine) κ. Μάρτιν Μακί. Ειδικά στην Ελλάδα, όπως αναφέρει, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, με τον αριθμό των αυτοκτονιών, ως συνέπεια ψυχικών ασθενειών και κυρίως της κατάθλιψης, να αυξάνεται το 2011 κατά 40%, ενώ σημαντική ήταν και η αύξηση των καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον ιό HIV, κυρίως στους τοξικομανείς, η οποία σε πολλές περιπτώσεις οφείλεται σε μολυσμένες σύριγγες που έχουν χρησιμοποιηθεί από περισσότερους. Επίσης, σημαντική ήταν η αύξηση των περιστατικών ελονοσίας, δάγκειου πυρετού αλλά και πυρετού του Δυτικού Νείλου, σπάνιες μολυσματικές ασθένειες που επανεμφανίστηκαν ύστερα από πολύ καιρό στη χώρα…

Στόχος τόσο της ΕΕ όσο και των εθνικών κυβερνήσεων θα πρέπει να είναι η επιτακτική κατάστρωση ενός κοινού σχεδίου διάσωσης, όχι μόνο της χρηματοοικονομικής σταθερότητας των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου αλλά και των συστημάτων υγείας τους, λέει ο καθηγητής…

Facebook Comments