Νέο… πάγωμα των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας αναμένεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση στην περίπτωση που δεν τα βρει με την τρόικα και γι αυτόν τον λόγο το υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάζεται τα σχετικά σενάρια της ρύθμισης που θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», τις σχετικές εντολές έλαβε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές, Σάββατο, στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Βέβαια θα προηγηθεί απόπειρα να βρεθεί κοινή λύση με την τρόικα. Το ενδεχόμενο υποβολής νέας πρότασης από ελληνικής πλευράς, κατά τις πληροφορίες του «Εθνους», θα κριθεί από τη σημερινή συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν, θα επιμείνει στη θέση για τη διατήρηση διατάξεων που προστατεύουν την κύρια κατοικία φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών για ένα διάστημα -τριετία – μέχρι να απελευθερωθούν πλήρως οι πλειστηριασμοί αλλά και να ετοιμαστεί και να λειτουργήσει το λεγόμενο «ιρλανδικό» μοντέλο της ρύθμισης των δανείων.

Σε ό,τι αφορά τα δύο σενάρια για την περίπτωση που η κυβέρνηση κληθεί να νομοθετήσει χωρίς την έγκριση της τρόικας, αυτά κατά τις πληροφορίες αναμένεται να είναι:

1. Η μείωση των ορίων της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας που απαγορεύεται να βγει στο σφυρί… Σήμερα είναι για έναν άγαμο στα 300.000 ευρώ. Υπάρχουν σκέψεις ώστε αυτό να μειωθεί στις 200.000 ευρώ. Στο σενάριο αυτό μπορεί να προστεθεί και η προϋπόθεση της καταβολής έστω κι ενός ποσού έναντι της κανονικής μηνιαίας δόσης. Η διάταξη αυτή μπορεί να έχει μεταβατικό χαρακτήρα. Επίσης, σίγουρα θα καταργηθεί η διάταξη με την οποία προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς ακίνητα για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ.

2. Η παράταση για έξι μήνες του υφιστάμενου πλαισίου, που είναι η απαγόρευση της διενέργειας των πλειστηριασμών για την κύρια κατοικία εφόσον η αντικειμενική αξία κυμαίνεται στα 300.000 με 450.000 ευρώ, αναλόγως της οικογενειακής κατάστασης. Και σε αυτήν την περίπτωση καταργείται η διάταξη με την οποία απαγορεύεται ο πλειστηριασμός οποιουδήποτε ακινήτου με οφειλές έως 200.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τέλος του χρόνου λήγει το ισχύον καθεστώς της απαγόρευσης διενέργειας πλειστηριασμών για την κύρια κατοικία, και συνεπώς από το 2014 θα πρέπει να βρεθεί νέα νομοθετική λύση.

Για τις απολύσεις
Ασφυκτικό «πρέσινγκ» ασκεί η τρόικα για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, επιμένοντας στην ανάγκη αλλαγής του ισχύοντος πλαισίου. Στόχος είναι οι ομαδικές απολύσεις να γίνονται με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς την έγκριση του υπουργού Εργασίας, ενώ «αγκάθι» αποτελεί και το επιτρεπόμενο ποσοστό.

Σε αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης βρίσκεται η ελληνική πλευρά, ώστε να αποφύγει την αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων και να περιορίσει τις αλλαγές στη διαδικασία εξέτασης του αιτήματος. Σε περίπτωση που η τρόικα δεχτεί μία «ηπιότερη» παρέμβαση, εκτιμάται πως οι αλλαγές θα μπορούσαν να περάσουν με υπουργική απόφαση και να μην υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.

Facebook Comments