Η οικονομία της Πορτογαλίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,8% το δεύτερο τρίμηνο
Η οικονομία της Πορτογαλίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,8% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, διατηρώντας τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης εδώ μια
Η οικονομία της Πορτογαλίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,8% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, διατηρώντας τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης εδώ μια
Η οικονομία της Πορτογαλίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,8% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, διατηρώντας τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης εδώ μια δεκαετία χάρη στην ισχυρή εγχώρια ζήτηση και στις επενδύσεις, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.
Η ανάπτυξη επανήλθε ισχυρά φέτος μετά την κρίση χρέους στην Πορτογαλία την περίοδο 2011-2014, επιτρέποντας στην οικονομία να επεκταθεί με ταχύτερο ρυθμό απ ό,τι η ευρωζώνη ως σύνολο έπειτα από χρόνια υστέρησης.
“Αυτά τα στοιχεία είναι ένα θετικό σήμα για τη βιωσιμότητα και την εξισορρόπηση της πορτογαλικής οικονομίας η οποία αναπτύσσεται για 15 συνεχή τρίμηνα και κατά μέσο όρο με ρυθμό μεγαλύτερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο.
Η ανάκαμψη οδήγησε σε ισχυρή υποχώρηση της ανεργίας φέτος και τροφοδοτήθηκε από ένα άλμα στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών που έφθασε στα ισχυρότερα επίπεδα από το 1997. Συνέβαλε επίσης η αύξηση του τουρισμού.
“Η θετική συμβολή της εγχώριας ζήτησης παρέμεινε ισχυρή, πιο έντονη απ΄ό,τι το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω της επιτάχυνσης των επενδύσεων”, ανέφερε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής κατά την πρώτη ανάγνωση των στοιχείων του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Ο Φελίπε Γκαρσία, επικεφαλής της εταιρίας συμβούλων Informacao de Mercados Financeiros, δήλωσε πως τα στοιχεία του δευτέρου τριμήνου δείχνουν ότι η οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί με ρυθμό 3% φέτος.
Μέχρι τώρα η κυβέρνηση προέβλεπε επίσημα ανάπτυξη 1,8% το 2017, έπειτα από ανάπτυξη 1,4% πέρυσι. Η Τράπεζα της Πορτογαλίας προβλέπει ανάπτυξη 2,5% φέτος.
Ωστόσο η μεγέθυνση της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο μειώθηκε στο 0,2% από 1% στο πρώτο τρίμηνο ανέφερε το ινστιτούτο.
Τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα δείχνουν επίσης πως οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία αυξήθηκαν κατά 9,7% τους πρώτους έξι μήνες του χρόνου σε σχέση με πέρυσι.
Facebook Comments