Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος,  με τις ισπανικές μετοχές να βυθίζονται μετά τα απογοητευτικά στοιχεία της μεταποίησης, ενώ ο κλάδος του λιανικού εμπορίου δέχτηκε σημαντικές πιέσεις στην πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

O FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε 0,83%, ο DAX έκλεισε στο -0,04%, ο CAC 40 σημείωσε πτώση 0,22%, ο FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 1,82% και ο IBEX 35 υποχώρησε 0,94%.

Οι μετοχές της εταιρείας ενέργειας Enel υποχώρησαν 3,35% τοις εκατό, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές  Saipem και της Telecom Italia. Οι αναλυτές υπογράμμισαν πως ο λόγος των σημερινών αυτών πιέσεων είναι η προγραμματισμένη κίνηση από την Ισπανία να μειώσει τη χρηματοδότηση στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων,  η μεταποιητική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ επιταχύνθηκε το Νοέμβριο, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δυόμισι ετών,με τη βοήθεια της ανάκαμψης της παραγωγής. Αλλά τα απογοητευτικά στοιχεία από τη Γαλλία και την Ισπανία προστέθηκαν στις ανησυχίες για την υγεία της ευρύτερης οικονομίας της περιοχής.

Ο δείκτης PMΙ της Markit για την Ευρωζώνη, ανήλθε στο 51,6 το Νοέμβριο, σε σύγκριση με 51,3 τον προηγούμενο μήνα.

Η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικών πωλήσεων της Βρετανίας,  η Tesco, υποβαθμίστηκε από την HSBC σε underweight, λίγο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας αργότερα αυτή την εβδομάδα, αναγκάζονταςτις  μετοχές της να υποχωρήσουν 2,8%.

Οι μετοχές της Debenhams υποχώρησαν  4,6% μετά την υποβάθμιση από την Barclays σε underweight.

Οι μετοχές της γερμανικής ThyssenKrupp υποχώρησαν 8,8%, μετά την αποτυχημένη προσπάθειά της να βρει αγοραστή για την προβληματική της  μονάδα στην Βραζιλία.
 

Facebook Comments