Η Deutsche Bank εκτιμά πως οι ευρωπαϊκές μετοχές θα «τρέξουν» κατά 15% το επόμενο έτος, καθώς οι πιστωτικές συνθήκες στην Ευρωζώνη βελτιώνονται, η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην περιοχή αποκαθίστανται και η κερδοφορία ανακάμπτει σημαντικά.

Η γερμανική τράπεζα αυξάνει τον στόχο για τον δείκτη STOXX Europe 600 στα τέλη του 2014, στις 675 μονάδες από 645 μονάδες πριν, υποδηλώνοντας έτσι πως θα σημειωθεί ράλι της τάξης του 15% από από τα σημερινά επίπεδα.

Όπως τονίζει, το επόμενο έτος είναι πολύ πιθανή η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης, κάτι που υποδηλώνεται και από τη βελτίωση που σημείωσαν οι δείκτες που δημοσιεύθηκαν στην έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Ο αντίκτυπος της αύξησης της πιστωτικής επέκτασης στην οικονομική ανάπτυξη μπορεί να είναι σημαντικός και αυτό δεν έχει αποτιμηθεί από την αγορά», υπογραμμίζει.

Ο STOXX 600 έχει αυξηθεί σχεδόν 40% από τον Ιούνιο του 2012, παρόλο που οι προβλέψεις για την κερδοφορία των εταιρειών μειώθηκαν, με τον εκτιμώμενο δείκτη p/e 12μήνου να διαμορφώνεται στο 13,6 , το υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

Ωστόσο, η Deutsche Βank πιστεύει ότι ο συγκεκριμένος δείκτης αποτίμησης είναι ακόμη πολύ χαμηλός και σηματοδοτεί την δυνατότητα για θετικές εκπλήξεις από τα εταιρικά κέρδη, μετά από μια περίοδο ισχνών αγελάδων.

Η τράπεζα προσθέτει πως το σημερινό επίπεδο των αποτιμήσεων στην Ευρώπη θα έπρεπε να είναι υψηλότερο και το γεγονός ότι δεν είναι, αντανακλά την πλήρη απώλεια της εμπιστοσύνης στον κύκλο της εταιρικής κερδοφορίας.

Έτσι, δημιουργούνται ισχυρές πιθανότητες για ανοδικές εκπλήξεις σε αυτό το μέτωπο. Οι εταιρείες έχουν αναδιαρθρωθεί, η λειτουργική μόχλευση είναι υψηλότερη και ο κύκλος των κεφαλαιακών δαπανών αρχίζει να «γυρίζει».
 

Facebook Comments