Την πεποίθηση ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος θα ενισχύσει τις διαπραγματευτικές δυνατότητες της χώρας και θα ενεργοποιήσει τις κοινοτικές δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με παρέμβαση του στη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Είχαν προηγηθεί στο βήμα βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ανέφεραν ότι ο προϋπολογισμός δεν εδράζεται σε πραγματικά στοιχεία.

«Εμείς ποτέ δεν θριαμβολογήσαμε. Αποτυπώνουμε με ρεαλισμό την πραγματικότητα. Την εκτίμηση, δηλαδή, για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του χρόνου» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι «αυτό σημαίνει ότι θα ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας, θα ενεργοποιηθούν οι κοινοτικές δεσμεύσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θα έχουμε περισσότερους βαθμούς ελευθερίας για εμπλουτισμό του μείγματος οικονομικής πολιτικής με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίες για να βγούμε από την κρίση και τη δημοσιονομική λιτότητα».

Τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού δικαιώνουν τις εκτιμήσεις που είχαμε κάνει πριν από ένα χρόνο, επέμεινε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε: «πράγματι υπάρχουν αποκλίσεις στο σκέλος της ανεργίας, επιτυχία όμως στο σκέλος της ύφεσης και του πρωτογενούς πλεονάσματος. Συνεπώς δεν ήταν μαξιμαλιστικοί οι στόχοι που είχαν τεθεί και θεωρώ πως δεν θα είναι ούτε και αυτοί που τίθενται φέτος».

Ως προς την εκτίμηση για την ύφεση του 2014, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε αναφορά στην έκθεση του ΚΕΠΕ που αναγνωρίζει ότι οι δείκτες επερχόμενης ανάκαμψης της οικονομίας γίνονται ολοένα και πιο φανεροί. «Οι εκτιμήσεις μας συνεπώς είναι προϊόν ρεαλιστικής ανάπτυξης των δεδομένων. Βέβαια στην οικονομία οι αβεβαιότητες δεν είναι μηδέν» είπε ακόμη.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στα μέτρα για την αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας επισημαίνοντας τις ενέργειες για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, την επιτάχυνση αξιοποίησης κοινοτικών πόρων, την αξιοποίηση εργαλείων τόνωσης ρευστότητας με την εδραίωση στενής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την ενεργοποίηση από τις αρχές του 2014 του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου με τη σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου το οποίο θα καλύπτει με εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης στην επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Facebook Comments