Η Deutsche Bank και η UBS προστίθενται και αυτές στην μακρά λίστα των διεθνών οίκων και των επενδυτικών τραπεζών που “βλέπουν” σημαντικά κέρδη στην ευρωπαϊκή αγορά το 2014 αλλά και ανάκαμψη της εταιρικής κερδοφορίας.

Η Deutsche Bank αυξάνει τις προβλέψεις της για την αύξησης των κερδών των εταιρειών της Ευρωζώνης για το 2014 στο 12% από 10 % προηγουμένως . Για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας εκτιμούν πως στο τέλος του επόμενου έτους θα αγγίξει τις 375 μονάδες, από τις 345 μονάδες που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 9% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Εκτός από την αύξηση της κερδοφορίας, η βελτίωση των συνθηκών στην πιστωτικής αγοράς, θα αποτελέσουν άλλον έναν καταλύτη της ανόδου των ευρωπαϊκών αγορών το 2014. Όπως τονίζει, η καλύτερη στιγμή για να αγοράσει κανείς μετοχές είναι όταν η πιστωτική επέκταση είναι αρνητική και οι προοπτικές της είναι θετικές και σε αυτήν ακριβώς την φάση βρίσκεται η Ευρώπη, τονίζοντας πως το επόμενο έτος η πιστωτική επέκταση θα αγγίξει το 1%.

Η UBS επισημαίνει πως για το 2014 προτιμά την Ευρώπη και τη Βρετανία έναντι των ΗΠΑ και παραμένει επιφυλακτική για τις αναδυόμενες αγορές. Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία οι αναλυτές της UBS προβλέπουν ότι τα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών θα αυξηθούν κατά 30% και θα επιστρέψουν στην κορυφή του 2007 μέχρι το 2016.

Όπως σημειώνει, χρειάστηκαν για την Ιαπωνία 15 χρόνια (από το 1989) για επιστρέψει στην κορυφή της κερδοφορίας, κι έτσι πολλοί επενδυτές ίσως είναι επιφυλακτικοί σχτικά με το εάν η Ευρώπη μπορεί να το καταφέρει μέσα στα επόμενα 3 χρόνια (δηλαδή μέσα σε 9 χρόνια από την προηγούμενη κορυφή του 2007). Η UBS επισημαίνει πως η δυναμική στην Ευρώπη είναι τέτοια που μπορεί να το καταφέρει.

Facebook Comments