Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η στρατιωτική επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η “σφαγή” από την εθνοτική και θρησκευτική βία, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα.

Ο Ολάντ έφθασε χθες Τρίτη στην πρωτεύουσα Μπανγκουί συνοδευόμενος από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς. Η γαλλική αποστολή στη χώρα είναι “επικίνδυνη, αλλά απαραίτητη, αν πρόκειται να αποφευχθεί η σφαγή”, δήλωσε ο Ολάντ στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio France
Internationale.

Ο Ολάντ έσκυψε πάνω από τα φέρετρα των δύο Γάλλων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Μπανγκουί το απόγευμα της Δευτέρας, τρεις ημέρες μετά την αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στην πρώην γαλλική αποικία.

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, 400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την περασμένη εβδομάδα στα επεισόδια θρησκευτικής βίας ανάμεσα σε μουσουλμάνους αντάρτες και χριστιανούς. Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να γίνουν εκτοπισμένοι στην ίδια τους τη χώρα, όπως δήλωσε χθες εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Μόνο στην πρωτεύουσα Μπανγκουί, ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων έχει εκτοξευθεί στους 108.000 μετά τις συγκρούσεις της Πέμπτης. Περίπου 70.000 άνθρωποι αναζητούν καταφύγιο προς άλλες χώρες, κυρίως προς τη γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Facebook Comments