Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε τις προθέσεις του τη Δευτέρα στη Βουλή. Η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών δεν έγινε προκειμένου να ενημερωθούν κόμματα και οι πολίτες για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, αλλά για να στηθεί το θέατρο της πόλωσης με την αντιπολίτευση.
 
Έτσι την ώρα που ο Πρωθυπουργός δήθεν καλούσε την αντιπολίτευση να στηρίξει την κυβέρνηση στην εθνική προσπάθεια, εξαπέλυε σκληρές επιθέσεις εναντίον αυτών, από τους οποίους ζητούσε  βοήθεια. Και την επόμενη μέρα έδωσε εντολή για να κινηθεί άμεσα η διαδικασία για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το μνημόνιο.  

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θέλει συναίνεση και εθνική ενότητα. Θέλει πόλωση και διχασμό. Θέλει να κατασκευάσει εχθρούς και να τους δείχνει ως υπεύθυνους για τις όποιες επιλογές κάνει το επόμενο χρονικό διάστημα. Θέλει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που θα συσπειρώσει τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και ταυτόχρονα θα αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από τις συνέπειες των πράξεών της.

Ωστόσο το έργο αυτό είναι χιλιοπαιγμένο στην ελληνική (αλλά και την παγκόσμια) πολιτική ιστορία και δεν μαζεύει θεατές. Είναι μια ξεπερασμένη παλαιοκομματική πρακτική που στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία μόνο γελοιογραφικά αποτελέσματα μπορεί να προκαλέσει. Οι πολίτες πίστεψαν στον Αλέξη Τσίπρα, τον έκαναν πρωθυπουργό και τώρα απαιτούν να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του. Θέλουν άμεσες λύσεις στα προβλήματά τους και όχι καρικατούρες και θεάματα. Είναι υποψιασμένοι με τα πολιτικά τερτίπια και αηδιασμένοι με τους αχρείαστους και ανούσιους πολιτικούς καβγάδες. Δεν πρόκειται, λοιπόν, ούτε να παρακολουθήσουν το έργο της πόλωσης, ούτε να ξεγελαστούν από εθνικολαϊκιστικές ρητορείες και θεατρινισμούς.

Είναι πάντως κρίμα ότι ένας πολιτικός 40 ετών, που ψηφίστηκε για να φέρει και να εκφράσει το νέο, καταφεύγει σε τέτοιες πρακτικές. Δυστυχώς, ο Αλέξης Τσίπρας πέφτει χαμηλά πολύ νωρίς!  

Facebook Comments