Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά το χθεσινό ισχυρότατο ράλι, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed για το 2013, η οποία ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο.

Ο δείκτης Euro Stoxx 600 υποχωρεί 0,42%, με το παραδοσιακό “ράλι του Άι Βασίλη” να μην φαίνεται να υλοποιείται φέτος, καθώς οι συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει πολύ περιορισμένη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης σημειώνει πτώση 3,5% από τις αρχές του μήνα, οδεύοντας στη δεύτερη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του τρέχοντος έτους.

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχωρεί 0,48%, ο DAX σημειώνει απώλειες 0,45%, ο CAC 40 καταγράφει πτώση 0,92%, ενώ στο -0,42% και στο -0,39% βρίσκονται ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB, αντίστοιχα.

Το “εάν” και το ¨πότε” Fed θα ξεκινήσει τη μείωση του προγράμματος τόνωσης, συνεχίζει να βαραίνει την επενδυτική ψυχολογία, με την επιπλέον ρευστότητα που δόθηκε στο χρηματοδοτικό σύστημα από την κεντρική τράπεζα, να θεωρείται ως η βασική κινητήρια δύναμη πίσω από ράλι των αγορών το τρέχον έτους.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ θα ξεκινήσει σήμερα τη διήμερη συνεδρίαση, εν μέσω της συζήτησης ότι τα ισχυρότερα οικονομικά στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της απασχόλησης και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, τάσσονται υπέρ της μείωσης των μηνιαίων αγορών ομολόγων.

Σύμφωνα με τον Μάικλ Χιούσον, στρατηγικό αναλυτή στην CMC Markets, η χθεσινή ισχυρή άνοδος των αγορών θα είναι δύσκολο να συνεχιστεί μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Fed.

“Η χθεσινή ισχυρή ανάκαμψη στις αγορές οδήγησε πάνω από το ήμισυ των απωλειών της περασμένης εβδομάδας να εξαλειφθεί σε μια μόνο συνεδρίαση” όπως τονίζει, ενώ προσθέτει πως φαίνεται ότι αρκετοί επενδυτές “κυνήγησαν” χθες τις ευκαιρίες που είχαν δημιουργηθεί, μετά από δύο διαδοχικές εβδομάδες πτώσης, καθώς και λόγω της αυξανόμενης πεποίθησης ότι η Fed δεν θα κάνει τίποτα αυτή την εβδομάδα.

Οι μετοχές της Zurich Insurance ενισχύονται 1,6% μετά την ανακοίνωση του νέου διευθυντή οικονομικών υπηρεσιών, Τζωρτζ Κουίν.

Οι μετοχές της γαλλικής CGG σημειώνουν βουτιά 10%, μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων για την κερδοφορίας του συνόλου του έτους που ανακοίνωσε η εταιρεία.

 

Facebook Comments