Έχω ας πούμε, ένα σπίτι (πρώτη κατοικία) που η αντικειμενική του αξία δεν ξεπερνά τις 300.000 ευρώ, το εισοδημά μου αγγίζει αλλά δεν φτάνει τα 50.000 ευρώ, η συνολική περιουσία μου δεν ξεπερνά τις 500.000 ευρώ, ενώ έχω και καταθέσεις σε Ελλάδα ή εξωτερικό (παρακαλώ) συνολικού ύψους έως 30.000 ευρώ και δεν εξυπηρετώ τα δάνειά μου.
 
Καταρχήν μπράβο μου. Είμαι από αυτούς τους «ωραίους» Έλληνες που θαυμάζω. Αν μπουν αυτά τα κριτήρια γιατί δεν βάζουμε και άλλα: Να έχω και ένα τζιπ από δίλιτρο και πάνω, να μην πληρώνω ούτε σεντ φόρο (γιατί άλλωστε, θα μου τον ρυθμίσουν), να κάνω «ζημιά» πάνω από 1.000 ευρώ το σαββατόβραδο στα μπουζούκια, να έχω και καμμία «σκεπασμένη» πισίνα άντε και ένα σκάφος ίσα να περνάω χωρίς στριμωξίδι στα νησιά.
 
Η αλήθεια με την περίπτωση του «γαλαντόμου» και «κιμπάρη» υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη είναι ιδιαίτερη και λίγοι έχουν ασχοληθεί.
 
Αυτός που το έκανε πάντως τελευταία ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Απλά του επέστρεψε ως κοινωνικά ανάλγητο, αντιαναπτυξιακό, αντικοινωνικό και υπέρ των μπαταξίδων, το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των πλειστηριασμών.
 
Τι λέει αυτός ο απίθανος Ιταλός (όλο το κείμενο είναι στη διάθεση της στήλης) ότι θα προκαλέσει η ρύθμιση;
-«Οι τράπεζες είναι πιθανό ότι θα μειώσουν τη χορήγηση πιστώσεων και θα απαιτούν την εφαρμογή υψηλότερων επιτοκίων, πράγμα το οποίο με τη σειρά του θα υπονομεύσει την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης».
-«Η πλημμελώς στοχευμένη απαγόρευση των πλειστηριασμών είναι πιθανόν να εκληφθεί και ως κοινωνικά άδικη».
-«Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, η οποία κατά το σχέδιο νόμου αποτελεί τον σκοπό του, είναι κάτι το οποίο η ΕΚΤ, όπως και τα θεσμικά όργανα, βεβαίως κατανοεί. Προτιμότερη λύση για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού θα ήταν η ανάπτυξη ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας».
-«Το σχέδιο νόμου επανεισάγει ουσιωδώς τη γενικευμένη αναστολή των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας. Το πολύ ευρύ φάσμα επιλέξιμων οφειλετών, το οποίο προφανώς εκτείνεται πέραν όσων είναι ευπαθείς και έχουν χαμηλά εισοδήματα, ενδέχεται να δημιουργήσει κίνδυνο καταστρατήγησης και θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατηγικού χαρακτήρα αθετήσεις υποχρεώσεων, υπονομεύοντας περαιτέρω τη νοοτροπία των πληρωμών και τη μελλοντική πιστωτική ανάπτυξη.
 
Κρατάω, ότι θα αυξηθούν τα επιτόκια και θα μειωθούν οι χρηματοδοτήσεις υπονομεύοντας τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Κρατάω επίσης το γεγονός ότι ο Ντράγκι «γλεντάει» τον Σταθάκη θυμιζοντάς του την ανθρωπιστική κρίση και την ανάγκη να απαπτυχθεί ένα δίκτυο κοινωνικής προστασίας. Αντιπαρέρχομαι τέλος, τον κίνδυνο να υπονομευτεί περαιτέρω η νοοτροπία πληρώμών και στέκομαι στην παρατήρηση ότι το μέτρο εκτείνεται πέραν όσων είναι ευπαθείς και έχουν χαμηλά εισοδήματα. Αυτή η ευρωπαική αβροφροσύνη.. Πες το απλά ρε Ντράγκι, το μέτρο αφορά και τους πλούσιους παλιοχαρακτήρες…

Facebook Comments