Αναμφίβολα το έργο της νέας συγκυβέρνησης είναι τρομακτικά δύσκολο. Είναι η μοναδική νεοεκλεγείσα κυβέρνηση που σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα που χωρίς πρότερη εμπειρία να έχει να καταπιαστεί με ζωτικής σημασίας για τη χώρα, θέματα.

Φυσικά, αυτό είναι ένα μέρος του τιμήματος που πληρώνει τώρα για πρόκληση πρόωρων εκλογών. Από την άλλη μεριά όμως, είναι από τις λίγες κυβερνήσεις που χαίρουν την εμπιστοσύνης και της στήριξης της πλειονότητας του καθημαγμένου ελληνικού λαού, ο οποίος αισθάνεται προδομένος από πολιτικές ηγεσίες, πολιτικούς και κόμματα.

Χρονικά ο πρώτος, άμεσος στόχος της νέας ηγεσίας είναι να εγκαθιδρυθούν τα δυο συγκυβερνώντα κόμματα στην εξουσία και αυτό είναι εφικτό με τις αλλαγές διοικήσεων και στελεχών σε νευραλγικούς και μη δημόσιους οργανισμούς και υπηρεσίες σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα.

 Έπεται η τακτοποίηση ψηφοφόρων – πελατών και όλων όσων υποστήριξαν, όπως μπόρεσαν, τα κόμματα αυτά προεκλογικά, βασισμένη στη νοοτροπία του πελατειακού συστήματος διακυβέρνησης. Μάλλον σε αυτό θα δοθεί άμεση προτεραιότητα με μονιμοποιήσεις, προσλήψεις, αποσπάσεις, συμβάσεις και μεταθέσεις.

Ακολουθεί η πολυδιαφημιζόμενη διαπραγμάτευση με τους εταίρους δανειστές για την οποία δικαιολογημένα ζήτησαν παράταση και η υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών, προς ανακούφιση του ελληνικού λαού.

Τέλος η νέα συγκυβέρνηση έχει να ασχοληθεί και με αυτό για το οποίο την επέλεξε ο ελληνικός λαός και δεν είναι τίποτα άλλο από τη διακυβέρνηση του τόπου.

Βασικοί στόχοι της διακυβέρνησης αποτελούν η εύρυθμη λειτουργία του κράτους και η διατήρηση του χαρακτήρα του ως κράτους δικαίου. Στις μέρες μας, όλα τα παραπάνω ανοικτά μέτωπα της νέας συγκυβέρνησης εξαρτώνται άμεσα και μόνο από τη χρηματοδότηση του κράτους, η οποία είναι και το βασικό αντικείμενο συμφωνίας της χώρας μας με τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές.

Η τρόικα αποτελεί την μοναδική πηγή χρηματοδότησης της Ελλάδος καθώς οι αγορές έχουν κλείσει την πόρτα τους στη χώρα μας προ πολλού. Με άλλα λόγια και σε πρακτικούς όρους δεν μπορούμε να δανειστούμε από πουθενά αλλού γιατί είμαστε αναξιόπιστοι και κανείς δεν θέλει να μας δανείσει για να μη χάσει τα χρήματα του.

Στους δυο πρώτους μήνες ζωής της κυβέρνησης, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Οι νέοι υπουργοί και τα διοικητικά στελέχη δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται το τι αποτελεί την πρώτη τους προτεραιότητα που δεν είναι τίποτα άλλο από τη χρηματοδότηση της χώρας.

Καταιγίδα συνεντεύξεων, πόλεμος δηλώσεων με ευρωπαίους εταίρους, αντιφατικές δηλώσεις περί νέων εκλογών και δημοψηφισμάτων, άνοιγμα θεμάτων όπως οι γερμανικές αποζημιώσεις, άνοιγμα υποθέσεων σκανδάλων με κρατικό χρήμα, μεταναστευτικό ζήτημα, πάγωμα ιδιωτικοποιήσεων, εξαγγελίες επαναπροσλήψεων, και εξεταστικές επιτροπές είναι μερικές μόνο από τις ετεροχρονισμένες επιλογές της νέας κυβέρνησης που δεν έχει καταλάβει ακόμα ότι πλέον βρίσκεται στην εξουσία και είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την καθημερινότητα των πολιτών. Και για να παραμείνει εκεί και να εκπληρώσει επιτυχώς τους στόχους της, οφείλει πρώτα να τακτοποιήσει εγκαίρως το ζήτημα της χρηματοδότησης της χώρας.

Με επικοινωνιακά τεχνάσματα και πολιτικές επιλογές εξυπηρέτησης συγκεκριμένων ομάδων και συμφερόντων δεν γεμίζει το καλάθι της νοικοκυράς του λαού μας.

Facebook Comments