Ο Σόιμπλε το είπε προχτές με σαφήνεια, «κανείς δεν έχει καμία ιδέα πώς θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα».
 
Την ίδια στιγμή οι επενδυτές πληρώνουν πλέον την μέχρι πρότινος σε μνημόνιο Πορτογαλία για το προνόμιο να δανείσουν στη χώρα. Κάτι που πριν από μερικά χρόνια ήταν αδιανόητο, να δανείζεται η Πορτογαλία με αρνητικά επιτόκια, είναι σήμερα πραγματικότητα. Η Ιρλανδία βρίσκεται ήδη εκεί. Σε ιστορικό χαμηλό βρίσκονται σχεδόν όλες οι αποδόσεις των ευρωπαικών ομολόγων.
 
Την ίδια στιγμή οι αποδόσεις στο διετές ελληνικό χρέος, που εκδόθηκε το περασμένο καλοκαίρι, σημειώνουν άλμα στο υψηλότερο σημείο από την έκδοση των ομολόγων το περασμένο έτος. Οι αποδόσεις ανέβηκαν στο 28% το υψηλότερο από την πώληση τους τον Ιούλιο του 2014. Στο 10ετές οι αποδόσεις σημειώνουν άλμα άνω των 100 μ.β. ξεπερνώντας το 13%.
 
Στον περίγυρο μας όλοι φαίνεται να προετοιμάζονται για τα χειρότερα. Σε «καραντίνα» έχουν θέσει οι γειτονικές χώρες τις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις στα εθνικά τους τραπεζικά συστήματα σε περίπτωση ελληνικού «ατυχήματος».
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» οι Κεντρικές Τράπεζες Αλβανίας, Βουλγαρίας,  Ρουμανίας, Σερβίας Κύπρου, Σκοπίων αλλά και της Τουρκίας σε συνεννόηση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Εποπτείας της ΕΚΤ  υποχρέωσαν τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών που λειτουργούν στις χώρες της περιοχής να μηδενίσουν την έκθεσή τους σε  ελληνικό κίνδυνο (ομόλογα, έντοκα του δημοσίου, καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες, δανειοδοτήσεις κλπ) προκειμένου να τις «στεγανοποιήσουν» και να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – ΕΕ δεν οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα.
 
Εγχωρίως η απόσυρση καταθέσεων συνεχίζεται με αργούς, αλλά βασανιστικούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα πάνω από 31 δις. να έχουν πετάξει από τις ελληνικές τράπεζες από τον περασμένο Δεκέμβριο.
 
Απέναντι σε όλα αυτά ο πρωθυπουργός περιγράφει την φάση που βρισκόμαστε σε ότι αφορά την διαπραγμάτευση, αποκρύβοντας το σημαντικότερο: Η Ελλάδα κρατά κλειστά τα βιβλία της. Αν δεν γίνει επιτόπιος έλεγχος (το περίφημο duediligence της Λαγκάρντ που περιμένουμε από την Κυριακή των Βαίων) της τρόικας στην Αθήνα, η συμφωνία δεν πρόκειται να προχωρήσει. Eurogroup παρουσία της Πορτογαλία, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας (άντε να εξαιρέσουμε την Κύπρο) δεν πρόκειται να εγκρίνει τίποτα, εάν πρώτα δεν προηγηθεί η «εξευτελιστική» διαδικασία που έχουν υποστεί και αυτές , του επιτόπιου δηλαδή οικονομικού ελέγχου…

Facebook Comments