Μεγάλες και αθρόες ρευστοποιήσεις που συνδέονται όχι με την γενικότερη συγκυρία, αλλά με την άγρια φοροεπιδρομή της κυβέρνησης στο Χρηματιστήριο, λαμβάνουν χώρα στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στην αγορά. Ο γενικός δείκτης πιέστηκε ενδοσυνεδριακά μέχρι τις 1.095 μονάδες, αλλά η στήριξη, όπως έχει τονιστεί βγαίνει αρκετά πιο κάτω, στις 1.080 μονάδες.

Οι επενδυτές πουλάνε μετοχές κατοχυρώνοντας τα γενναία κέρδη του 2013, κυρίως στα «ασφαλή» χαρτιά του 25άρη, προκειμένου να αποφύγουν τον φόρο υπεραξίας του 15%. Ταυτόχρονα, τοποθετούνται ανοίγοντας νέους λογαριασμούς και γνωρίζοντας ότι την επόμενη χρονιά θα φορολογηθούν με τον ακριβό αυτό συντελεστή.

Το κλίμα μεταφέρει παλαιός χρηματιστής, θεωρώντας ότι στα χρηματιστηριακά γραφεία έχουν σπάσει τα τηλέφωνα, ενώ σε αδιέξοδο βρίσκονται και οι ίδιοι οι χρηματιστές, που θεωρούν ότι ο υψηλός αυτός φόρος μπορεί να αποτελέσει την αιτία για να μην αξιοποιηθούν οι όποιες επιτυχίες της χώρας από το μέτωπο της οικονομίας, αλλά και να «μπλοκάρουν» οι αποκρατικοποιήσεις από τις μεταβιβάσεις των μετοχών.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. καταγράφει απώλειες πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα, στα επίπεδα των 1.105 μονάδων, με τις συναλλαγές να διαμορφώνονται πάνω από τα 90 εκατ. ευρώ. Ισχυρές είναι οι απώλειες στην Εθνική, πάνω από 7%, στα 3,81 ευρώ, πάνω από 4% υποχωρούν Ιντραλότ και Πειραιώς, άνω του 2,5% ΓΕΚ/Τέρνα, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ και Motor Oil. Οι εντολές αγορών αφορούν περιορισμένες μετοχές την  Δευτέρα και κυρίως την Eurobank Properties, που ενισχύεται κατά 5,399%, πάνω από τα 8 ευρώ. Κέρδη 1,65 φγια τον Τιτάνα και οριακή άνοδος για Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. 

Σημειωτέον, ότι τη χειρότερη εικόνα τη δίνει ο τίτλος της Εθνικής, καθώς τρεις ουσιαστικοί παράγοντες δείχνουν να εντείνουν τις επιθετικές πωλήσεις. Σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου, η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Τουρκία, η απώλεια της θεωρητικά ισχυρής στήριξης στα 3,88 ευρώ, που ακολούθησε την απώλεια του ψυχολογικού ορίου των 4 ευρώ, καθώς και η επικρατούσα αίσθηση ότι δεν θα υπάρξει άσκηση των παραστατικών τίτλων της τράπεζας κατά την πρώτη περίοδο έχουν βαρύνει σημαντικά το κλίμα. 

Facebook Comments