Αποτελεί το αγαπημένο μας ποτό τους καλοκαιρινούς μήνες και κατά καιρούς έχει κατηγορηθεί ως υπεύθυνη για την παχυσαρκία. Όμως η μπύρα αποτελεί ίσως το πιο «υγιεινό» ποτό, καθώς είναι πλούσια πηγή βιταμινών, αντιοξειδωτικών ουσιών και ιχνοστοιχείων.

Δεν περιέχει συντηρητικά ή άλλα πρόσθετα, αφού παρασκευάζεται από φυσικές πρώτες ύλες, όπως το κριθάρι, τα δημητριακά, η μαγιά και το νερό, το οποίο αποτελείτο κύριο συστατικό της (93%). Αποτελεί το ποτό με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες, αφού περιέχει μόλις 46 ανά 100ml. Στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να καταναλώνεται καθημερινά 1 κουτάκι μπίρα από τις γυναίκες και 2 κουτάκια από τους άντρες.

Ιδιότητες, θρεπτική αξία, βιταμίνες

  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο που συμβάλλουν ενάντια στην εμφάνιση πέτρας στη χολή και στα νεφρά.

  • Το κριθάρι και ο λυκίσκος έχουν αντιγηραντική και αντικαρκινική δράση.

  • Οι φυτικές ίνες που έχει βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και ρίχνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης στο αίμα.

  • Ρίχνει τα ποσοστά ρίσκου εμφάνισης εμφράγματος κατά 20-40%, ενώ σύμφωνα με έρευνα η μέτρια κατανάλωση μπύρας μειώνει και τα ποσοστά εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

  • Είναι πλούσια πηγή σε αντιοξειδωτικά, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

  • Η μπύρα μειώνει το ρίσκο εμφάνισης προβλημάτων στη λειτουργία της μνήμης κατά 23%. Μειώνεται ακόμα η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου του Alzheimer ή κάποιου είδους άνοιας, καθώς η μπύρα ενεργοποιεί την παραγωγή νέων εγκεφαλικών κυττάρων.

  • Δυναμώνει τα κόκαλα και προλαμβάνει την οστεοπόρωση λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της μπίρας σε πυρίτιο.

  • Σύμφωνα με αμερικάνικες έρευνες, όσοι καταναλώνουν μπύρα, ρίχνουν κατά το εντυπωσιακό 50% τις πιθανότητές τους να πάθουν στο μέλλον εγκεφαλικό.

  • Μελέτη ισπανών ερευνητών έδειξε ότι δύο ποτήρια μπύρα ale και lager την ημέρα προλαμβάνουν την εμφάνιση διαβήτη και υπέρτασης.

Παχαίνει; Μύθος

Πρόκειται για έναν από τους πιο διαδεδομένους διατροφικούς μύθους. Στην πραγματικότητα, η μπύρα δεν παχαίνει, αρκεί να καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες και να μη συνοδεύεται φαγητά και σνακ πλούσια σε λιπαρά. Δεν περιέχει λίπος, ούτε χοληστερίνη και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

 

Facebook Comments