Αυλαία ρίχνει σήμερα μία αρκετά εντυπωσιακή έως και… ιστορική χρονιά για τις ευρωπαϊκές μετοχές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτης FTSEurofirst 300 να οδεύει προς την καλύτερη ετήσια απόδοση από το 2009, σημειώνοντας κέρδη, προς το παρόν, της τάξης του 16%.

Εν τω μεταξύ, ο γερμανικός χρηματιστηριακός δείκτης DAX, έκλεισε τη Δευτέρα το έτος, έχοντας ενδοσυνεδριακά αγγίξει νέο ρεκόρ, σημειώνοντας καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών φέτος, σε όρους ποσοστού αποδόσεων, ενώ τα χρηματιστήρια του Δουβλίνου και της Αθήνας, ξεχώρισαν ανοδικά για μία ακόμη χρονιά.

 

Τα κέρδη του DAX από τις αρχές του 2013 διαμορφώνονται στο 26%, και νικήθηκαν μόνο από τα κέρδη του δείκτη της Ιρλανδίας, ο οποίος σημείωσε άνοδο της τάξης του 34%, και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο καταγράφει άνοδο της τάξης του 27,55%.

Συγκριτικά, άλλοι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ευρώπης, σημειώνουν τα εξής κέρδη :
Ο FTSE 100 της Βρετανίας, που κλείνει σήμερα το έτος του, έχει ενισχυθεί κατά περίπου 14%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει άνοδο της τάξης του 17%.

Το Χ.Α, το Δουβλίνο και ο DAX νίκησαν, επίσης, τις περιφερειακές ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, όπως η Ισπανία και η Ιταλία , παρά την σημαντική άνοδο που σημείωσαν το τελευταίο διάστημα καθώς η ισπανική και η ιταλική οικονομία ανέκαμψαν από τις επιπτώσεις της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

Έτσι ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 σημειώνει κέρδη της τάξης του 20,9% από τις αρχές του έτους και ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται 16,6%. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, ο δείκτης OMX στην Κοπεγχάγη ενισχύεται 24%, ο βελγικός BEL 20 καταγράφει κέρδη 17,8%, ο ολλανδικός ΑΕΧ βρίσκεται στο +16,7%, ο πορτογαλικός PSI 20 στο +16,6% και ο αυστριακός ΑΤΧ καταγράφει κέρδη 6,1% από τις αρχές του έτους.

Facebook Comments