Το μεγαλύτερο έργο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 2014 θα είναι η εφαρμογή της τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη, όπως επισημαίνει η Société Générale.

“Ο πρώτος μείζων στόχος είναι η εφαρμογή της τραπεζικής ένωσης. Η ΕΚΤ δεν πρέπει να υποτιμήσει την μεγάλη αυτή πρόκληση, που είναι να δημιουργήσει μια νέα ρυθμιστική αρχή και να προχωρήσει στην πρόσληψη περίπου 1.000 ατόμων”, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Société Générale, Φρέντερικ Ουντέα, στο SNBC.

“Είμαι πολύ σίγουρος για την Ντανιέλ Νουί, είναι πολύ έμπειρη και ταλαντούχα, οπότε νομίζω ότι θα θέσει σε εφαρμογή κάτι ισχυρό, αλλά είναι ένα μεγάλο έργο”,  τόνισε ο Ουντέα για την επικεφαλής της τραπεζικής ρυθμιστικής αρχής της Γαλλίας, η οποία και διορίστηκε επικεφαλής της νέα τραπεζικής εποπτικής αρχής της Ευρωζώνης τον περασμένο μήνα.

Τον Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε μια πολυαναμενόμενη συμφωνία για ένα μηχανισμό διαχείρισης της εξυγίανσης των προβληματικών τραπεζών της περιοχής.

Ο λεγόμενος ενιαίος μηχανισμός εξυγίανσης, μαζί με εντατικοποίηση των εποπτικών αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ και την ασφάλιση των καταθέσεων, αποτελεί την ευρωπαϊκή “τραπεζική ένωση” – μια συμφωνία που αναμένεται να μειώσει σημαντικά την ανάγκη να χρηματοδοτούν οι φορολογούμενοι τις διασώσεις των τραπεζών, σημειώνει o Oυντέα.

Σε ό,τι αφορά την Federal Reserve, ο Ουντέα δήλωσε ότι αναμένει ότι θα κινηθεί προς την πλήρη διακοπή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) μέχρι το τέλος του 2014.

Όπως υποστηρίζει, το τέλος του QE κατά πάσα πιθανότητα θα συνοδεύεται από μια μικρή αύξηση στα μακροπρόθεσμα επιτόκια, την οποία θεωρεί θετική, δεδομένου ότι σηματοδοτεί μια εξομάλυνση των παραμέτρων της αγοράς.

Είναι καλό να βλέπουμε την Fed να αρχίζει να μειώνει τη ρευστότητα στο σύστημα. Το πολύ θετικό είναι ότι η αγορά το πήρε θετικά, όπως σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία, ο Ουντέα βλέπει μια σταθερή βελτίωση τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Facebook Comments