Σε παρέμβαση του χθες ο Σόρος, εκτίμησε ότι το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπεται ευοίωνο για το 2014. Ο αμερικανός επενδυτής υπογράμμισε ότι τα όποια προβλήματα υπάρχουν σήμερα στην οικονομία δεν είναι απότοκο των οικονομικών μεγεθών αλλά της πολιτικής αστάθειας των εθνικών κυβερνήσεων.

Ο Σόρος στη συνέχεια της παρέμβασής του επικρότησε τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών προκειμένου να δώσουν ώθηση στις οικονομίες. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Ευρωζώνη για την οποία ο Σόρος επιμένει ότι υπάρχουν τόσο λειτουργικά όσο και δομικά προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν.

Πιο συγκεκριμένα τα προβλήματα εντοπίζονται στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης και στη δομή του κοινού νομίσματος που δημιουργήθηκε στα πρότυπα του γερμανικού Μάρκου. Σε αντίθεση με την Ιαπωνία που καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να ξεφύγει από τα χρόνια προβλήματα αποπληθωρισμού που την ταλαιπωρούν, η ηγεσία της Ευρώπης με τις πολιτικές που ακολουθεί, μοιάζει σαν να προσπαθεί να αυξήσει τα προβλήματα αποπληθωρισμού στην έκαναν την εμφάνισή τους στην Ευρώπη το 2013.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν η ιαπωνική οικονομία αναμένεται να αντιμετωπίσει δυσκολίες στο μέλλον από την επιθετική πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που ακολουθεί, ο Σόρος απάντησε ότι: “ Σίγουρα η Ιαπωνία παίρνει υψηλό ρίσκο με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει, καθώς τα επιτόκια θα μπορούσαν να κινηθούν ανοδικά κάνοντας το χρέος της χώρας μη βιώσιμο. Όμως το δίλημμα για την Ιαπωνία ήταν εξαρχής δύσκολο, ή η κυβέρνησή της θα έμενε σταθερή στις πολιτικές των προηγούμενων ετών και θα έβλεπε την οικονομία να αργοπεθαίνει, ή θα έπρεπε να αναλάβει μεγαλύτερο ρίσκο αλλάζοντας ριζικά τη δημοσιονομική της πολιτική ”.

Ακόμη, ο Σόρος προέβλεψε ότι οι Η.Π.Α πρόκειται να είναι η ευχάριστη έκπληξη του 2014, καθώς θα είναι η πρώτη αναπτυγμένη οικονομία που θα ευημερήσει μετά τη κρίση επιτυγχάνοντας υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Τέλος επισήμανε ότι λανθασμένα οι αναλυτές στρέφουν τα βλέμματα τους στην Ευρωζώνη, καθώς το ενδιαφέρον πλέον έχει μετατοπιστεί στην Κίνα, το αναπτυξιακό μοντέλο της οποίας φαίνεται να έχει στερέψει από δυνάμεις.

Facebook Comments