Γνωστοί επιχειρηματίες, επιφανή πρόσωπα του δημόσιου βίου και με σημαίνουσα οικονομική επιφάνεια είναι μεταξύ άλλων τα πρόσωπα εκείνα, που έχουν στα χέρια τους τα υβριδικά ομόλογα των τραπεζών, τα οποία διέθεσαν οι ελληνικές τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια.

Ομιλούμε για συνολικά κεφάλαια της τάξης των 2,4 δισ. ευρώ κι αν υπολογίσουμε τις εκδόσεις σε δολάρια, όπως της Εθνικής, το νούμερο αυτό αγγίζει τα 2,8 δισ. ευρώ, ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο, το οποίο θα κουρευτεί πιθανότατα κατά 50% ή μάλλον θα επαναγοραστεί 50% φθηνότερα.

Η όποια απόφαση θα ληφθεί άμεσα και συγκεκριμένα μέσα στον Απρίλιο, πριν οι τράπεζες αποστείλουν προσκλήσεις για τη συγκρότηση έκτακτων γενικών συνελεύσεων.

Πολλοί κερδίζουν πάνω από 5% τον χρόνο, οπότε με το κούρεμα οι πελάτες των τραπεζών, και για την ακρίβεια οι καλοί πελάτες των τραπεζών, ελπίζουν να περιορίσουν τις απώλειες όσο γίνεται περισσότερο.

Εν ολίγοις, ελπίζουν να σταθούν τυχεροί. Διότι φίλτατοι, αυτό δεν τρώγεται με τίποτα. Δεν μπορείς πουθενά και με τίποτα να νοιώθεις ασφαλής. Κουρεύτηκαν 70% τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, θα κουρευτούν περίπου κατά 40% οι καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ στην Κύπρο, το Χρηματιστήριο έχει χάσει 70% από την έναρξη της κρίσης και τώρα έρχεται ένα ακόμη κούρεμα στα υβριδικά ομόλογα.

Τι συμβαίνει; Πώς είναι δυνατόν να καταστεί προορισμός κεφαλαίων και πάλι η Ευρώπη. Ή μάλλον, στόχος της Γερμανίας είναι να καταστεί προορισμός κεφαλαίων η Βόρεια Ευρώπη. Αλλη εξήγηση δεν υπάρχει. Το σχέδιο, μεταξύ άλλων, είναι να ξεκουνηθούν τα λεφτά που βρίσκονται παρκαρισμένα στις τράπεζες και να πέσουν στην αγορά. Είναι, όπως τότε, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο και μετέπειτα η χρεοκοπία της Enron στις ΗΠΑ, όπου όλοι οι απολυμένοι πήραν τις αποζημιώσεις τους και τις έριξαν στην κατανάλωση. Και στη συνέχεια ήρθε η κρίση των subprimes και? είχατε γεια βρυσούλες…

Αν κάποιος δεν πρέπει να ανησυχεί από την κρίση στην Κύπρο αυτός είναι ο Φουρλής. Σας είχαμε ενημερώσει ότι ο Φουρλής με το ένα ΙΚΕΑ και τα τρία Intersport δεν είχε ιδιαίτερο πρόβλημα. Σε ένα λογαριασμό υπήρχαν οι εισπράξεις των τελευταίων ημερών, ύψους 800 χιλιάδων ευρώ. Αυτό που δεν έγραψε στην ανακοίνωσή του ο όμιλος είναι ότι έχει ένα δάνειο 5 εκατ. ευρώ, το οποίο πρέπει να αποπληρωθεί το 2018. Ηδη έχει καταβάλει το 1 εκατ. ευρώ και απομένουν άλλα 4 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, ο όμιλος ελπίζει ότι η σκόνη θα κάτσει στη σκόνη και τα είδη που πουλάει μέσω του ΙΚΕΑ τα οποία είναι φθηνά σε σχέση με την ευρύτερη αγορά οικιακού εξοπλισμού, θα αρχίσουν να διακινούνται κανονικά.

Σελόντα και Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες όπου να ’ναι τα βρίσκουν, εκτός αν τα έχουν βρει ήδη, ή εκτός αν έχουν μπει οι υπογραφές την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Τέλος πάντων, αυτό το deal έχει κλείσει. Το ερώτημα που τίθεται είναι μέχρι πότε θα ανθίσταται ο Νηρέας. Το πρόβλημα είναι εγνωσμένο, τα δάνεια και οι υποχρεώσεις. Οι τράπεζες θέλουν. Ο Γεωργιανός μέτοχος μειοψηφίας, επίσης, θέλει, όλα τα άλλα είναι… εγωισμοί;

Κόντρα στο αρνητικό κλίμα των ημερών πέρασε από τη ΓΣ της ΔΕΗ η συμφωνία για την κατασκευή της Πτολεμαΐδας 5. Και μάλιστα με ισχυρή πλειοψηφία, άνω του 75%. Αντε, μήπως και βρει δουλειά κανένας άνεργος…

Facebook Comments